Kandić: Neprimereno i neprilično da Odalović bude na čelu Komisije za nestale

Vesti 18. jun 202113:53 > 16:09 3 komentara
Nataša Kandić
N1

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da ona ne optužuje predsednika Komisije za nestala lica Veljka Odalovića za ratne zločine, već da smatra da je neprilično, neprimereno i ne mnogo moralno da takva osoba bude predsednik komisije koji treba Srbiju da predstavlja na pregovorima u Briselu.

Upitana zbog čega je prethodno okarakterisala Odalovića kao nacionalistu i koruptivnu osobu, koja nikako ne bi smela da se nalazi na čelu komisije, kaže:

„Ja sve što sam rekla, taj tvit, je u skladu sa činjenicama i onim što se zna. Odalović je bio načelnik Kosovskog okruga u vreme kad su se teški zločini desili, kada je veliki broj ljudi na Kosovu nestao“, rekla je Kandić.

povezano

Ona je naglasila da je Odalović posle potpisivanja mirovnog sporazuma „nestao“.

„Nije među onima koji su pomogli Vladi Zorana Đinđića da iznese strašne činjenice u javnost – a to je Batajnica, 700 i više tela koje su tajno hladnjačama sa raznih lokacija na Kosovu prebačeni u Srbiju. On je tada bio u ‘mišjoj rupi’, nigde ga nije bilo“, rekla je Kandić.

Ističe da su tada pomogli su hrabri, profesionalni inspektori, pripadnici policije koji nisu ruke mešali u zločine.

„Posle ubistva Zorana Đinđića imamo ponovno procvat kadrova iz vremena pre juna 1999. godine i kadrovi SPS se ponovo svuda nalaze. Posebno osetljivo, iritantno, neprimereno, necivilizacijski, nedobrosusedski je postaviti za predsednika komisije nekoga ko je bio načelnik Kosovskog okruga i ćutao kad su se otkrivale masovne grobnice u jezeru Perućac, Petrovom selu i Batajnici“, ocenila je Kandić.

Dodaje da to nikako ne može da bude garant da će odnosi Srbije i Kosova biti bolji.

„On ne može dobiti ničije poverenje, on je neko ko ide sa pozicije na poziciju, sve mu je dato“, rekla je Kandić i dodala da je Odalović „jedan od nedodirljiih“, protiv kojeg može svašta da se napiše u medijima ali da iza toga nema nikakve provere i dalje istrage.

Ističe i da Odalović treba da ode jer komisija na čijem čelu nikada nije ništa objavila do pre nekoliko meseci, da ispred te komisije govori samo Odalaović. „Uvek je bio otrovni rečnik prema Albancima na Kosovu, stalno je govorio da se skrivaju grobnice Srba, a nikada nije pričao o albanskim žrtvama“, rekla je Kandić.

Ona kaže i da od Odalovića nikada ništa nismo videli i čuli osim što kaže da dostavlja izveštaje predsendiku i vladi. „Valjda porodice i javnost treba da imaju uvid šta se dešava“, dodaje.

Govoreći o lokacijama masovnih grobnica za Srbe, ona je istakla da o njima uvek istupa predsednik, a onda i Odalović ponavlja – „neka Albanci pokažu mesto i svako koje pokažu ćemo proveriti“.

„Ako Odalović sazna za devet grobnica na Kosovu, onda sigurno zna za sve koje postoje u Srbiji, a nije da nema podataka“, rekla je Kandić.

Ona kaže da joj je posebno teško kada poredi šefa kosovske komisije Rama Manaja sa Odalovićem.

„Ali me raduje što Manaj nikada nije uputio nijednu ružnu reč i uvek se ponašao pristojno“, rekla je ona i dodala da je on takav iako mu je nestao sin, brat i desetine drugih rođaka u sukobima na Kosovu.

„On nikada ne govori sa mržnjom, uvek govori o žrtvama“, rekla je Kandić.

Ona je rekla i da je pre nekoliko godina bilo pokušaja da dođe do promene na vrhu Komisije za nestala lica ali da je to sprečila kombinatorika „šta pripada SPS-u i ko može da se pomera a ko ne“.

„Pominjao se Dragan Pjevač, kome je majka nestala, ali to je završeno kao priča jer je Odalović čuvar tajni, neko ko je bio na Kosovu i Metohiju u vreme zločina, neko ko jako puno zna i s kim se ne treba igrati, ko zna šta o kome može da kaže… Zato ga institucije brane“, rekla je Kandić.

Celo gostovanje pogledajte u snimku emisije N1 Studio Live: