Kandidat Srpske liste pobedio u Klokotu, u Prištini DSK proglasio pobedu

Vesti 14. nov 202121:32 > 15. nov 2021 23:128 komentara

Kandidat Srpske liste Vladan Bogdanović novi je gradonačelnik Klokota, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, pokazuju prvi nekompletni rezultati Centralne izborne komisije. Demokratski savez Kosova (DSK) proglasio je pobedu svog kandidata Preparim Rame za gradonačelnika Prištine.

Pobedom Bogdanovića u drugom krugu lokalnih izbora održanih danas na Kosovu i Metohiji, Srpska lista je osvojila apsolutnu vlast u svih 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom – Leposaviću, Zvečanu, severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Gračanici, Novom Brdu, Štrpcu, Partešu, Ranilugu i Klokotu.

Povezane vesti

Pobedu kandidata Srpske liste potvrdili su i iz izbornog štaba Bogdanovićevog protivkandidata.

Bogdanović je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio nešto više od 54 odsto glasova izašlih birača.

DSK je proglasio pobedu Perparim Rame za gradonačelnika Prištine. Na osnovu prebrojanih svih glasova Rama je osvojio 50.89 odsto glasova dok je kandidat Pokreta Samoopredeljenje Arben Vitija dobio 49.11 odsto glasova.

Demokratski savez Kosova je pored Prištine, pobedio i u opštinama Kosovo Polje, Istok, Vitina i Junik, što je sa dva mandata u prethodnom krugu ukupno sedam mesta gradonačelnika.

Demokratska partija Kosova je pobedila u opštinama Vučitrn, Glogovac, Dragaš, Kačanik i Prizren i sa četiri mandata u prvom krugu osvojila je ukupno devet gradonačelnika.

Pokret Samoopredeljenje je pobedio u opštinama Gnjilane, Kamenica, Podujevo i Štimlje, ukupno četiri funkcije gradonačelnika pošto u prvom krugu nije osvojio ni jednu opštinu.

Alijansa za budućnost Kosova je pobednik u opštinama Klina, Orahovac i Đakovica i sa dva gradonačelnika u prvom krugu ima pet gradonačelnika.

Socijaldemokratska inicijativa Kosova je osvojila opštinu Mališevo, dok je Demokratska partija Turaka Kosova pobedila u Mamuši, dok je u Obiliću pobedio nezavisni kandidat, inače dosadašnji gradonačelnik ove opštine.

Komentari

Vaš komentar