Kandidatkinja za predsednicu VKS predstavila program, šta joj je struka zamerila

Vesti 09. feb 202119:27 9 komentara

Jasmina Vasović, jedna od najmlađih sudija Vrhovnog kasacionog suda, jedina se prijavila na konkurs za izbor predsednika tog suda. Danas je održan i javni intervju pred komisijom Visokog saveta sudstva, gde je sudija Vasović govorila šta će preduzeti u rešavanju i sudskih i pravosudnih problema, ukoliko kao jedini kandidat bude izabrana na tu funkciju. Članovi Visokog saveta sudstva su joj na kraju intervjua već čestitali.

Ovo je prvi put da se javno intervjuiše kandidat za visoku sudijsku funkciju. Međutim, intervju ipak nije bilo moguće snimiti i prikazati široj javnosti. Kandidatkinja Vasović dobila je pitanja od komisije i izlaganje započela rečenicom, „nema u stručnoj javnosti ko nije čuo za mene“.

„Zaljubljena sam u svoj posao i to se u stručnim krugovima vrlo dobro zna. Ovo je za mene izazov za koji imam energiju i podrsku kolega“, rekla je ona.

Osim o sebi, sudija Vasović trebalo je da izdvoji dva cilja iz svog programa za unapređenje sudova, međutim, kako je rekla, ne bi ništa izdvajala.

Povezane vesti:

„Pet godina je malo za ciljeve koje sebi postavljamo. Ne treba samo da dođemo na funkciju i izmišljamo tolpu vodu, već i da nastavimo neke procese koji su dobri i ranije započeti“, kaže Vasović.

Vasović je naglasila da će se zalagati za strogo poštovanje Zakono o suđenju u razumnom roku, jer smatra da se novac gubi upravo na razvlačenju procesa, a recimo mogao bi da bude, po njenoj ideji, iskorišćen za nove sudnice.

Bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije, Vida Petrović Škero, slušala je intervju sudije Vasović i kaže da je ona predstavila svoj program o sudijama a ne o sistemu.

„Kako ćemo obezbediti situaciju u kojoj sudije sada u Beogradu imaju oko dve i po hiljade predmeta, nije problem to, sudije će zakazivati jednom u dve godine kad stigne na red taj predmet, nego šta je sa građaninom“, pita se Petrović Škero.

Rakić Vodinelić: Pitanja blaga, program – opšta mesta

Ni na treće pitanje koje je komisija postavila, šta kandidatkinja misli o ustavnim amandmanima, sudija Vasović nijue odgovorila, ocenivši da intervju nije mesto gde će ona izlagati svoje lične stavove.

Profesorka Pravnog fakulteta u penziji, Vesna Rakić Vodinelić, ocenjuje da su pitanja bila blaga, a program kandidatkinje ocenjuje kao opšta mesta.

„Ni jednom jedinom reči nije pomenuta vladavina prava. Vladavinu prava treba da čuvaju pre svega sudovi, a u konačnom rezultatu Vrhovni kasacioni sud kome ona namerava da presedava. Ono što mi je takođe izazvalo nelagodu, jeste tvrdnja kandidatkinje da se nezavisnost i nepristrasnost podrazumevaju, oni se u ovoj zemlji ne podrazumevaju“, smatra Rakić Vodeinelić.

Kada je u pitanju Etički kodeks sudija, Jasmina Vasović je rekla da joj je to omiljena tema, da zna kako treba da se ponaša, da kao sudija ne sme da nosi mini suknju i da zna kako da se ponaša na društvenim mrežama, koje su joj, kako kaže, poslužile da jednom čak nađe svedoka i njegovu lokaciju.

„Kad neko postane sudija, to nije kraj, to je početak, stalno morate da učite i da budete posvećeni. Postajete neko ko ima moć da odlučuje o nečijoj sudbini“, rekla je Jasmina Vasović.

Javnosti, koja je bila zainteresovana ko će to biti na veoma visokoj sudijskoj funkciji, osim naše ekipe, Istinomera i Jukom-a, nije bilo. U svetu se ovakvi intervjui, pa čak i izbori za sudije, prenose uživo na nacinalnim servisima, od čega smo po svemu sudeći veoma daleko.