Kanonizovan episkop bački Irinej Ćirić, orden dobio i Vučević

Vesti 02. okt 202219:03 4 komentara
Eparhija bačka

Liturgijom u porti Sabornog hrama u Novom Sadu koju je služio patrijarh Porfirije, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i sestrinskih pomesnih crkava, obavljen je "svečani čin kanonizacije svetog Irineja Ćirića, episkopa bačkog, ispovednika vere, i svetih mučenika bačkih", objavljeno je na internet stranici SPC.

Vladika bački Irinej Ćirić je za svetitelja proglašen na ovogodišnjem majskom zasedanju sinoda SPC, sa datumom praznovanja 6. aprila, a na toj sednici je odlučeno i da se Sveti mučenici bački praznuju 23. januara.

Današnjim činom ozvaničeno je proglašenje svecem episkopa Irineja Ćirića koji je tokom Drugog svetskog rata iz mađarskog logora Šarvar spasao 3.000 srpske dece, trudnica i majki sa odojčadima, a potom ih udomio u 55 eparhija u Bačkoj.

„U svetom vladici Irineju – iako ima atribut ispovednika, imamo i mučenika, imamo i prepodobnog – sabrano je mnoštvo vrlina. Ispovedao je i propovedao je Ime Hristovo na sve četiri strane sveta, ali za vreme Drugog svetskog rata, bezbroj puta – možda, spolja posmatrano, ponižavajući se – zastupao je svoj narod na svakome mestu, molio i kumio da prestane sa zločinima na teritoriji Bačke 1941. i 1942. godine“, rekao je u besedi patrijarh Porfirije.

Nakon liturgije, poglavar SPC dodelio je orden Svetog Save drugog stepena gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, „u znak priznanja za njegov dragoceni doprinos unapređenju odnosa između crkve i države, posebno Eparhije bačke i Novog Sada, naročito po pitanju negovanja sećanja na nevino postradale u Pogromu u Bačkoj, od 1941. do 1944. godine, navodi u saopštenju SPC.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare