Kapitalni projekti po uredbama Vlade – prostor za korupciju ili efikasniji rast

Vesti 14. jun 202119:28 9 komentara

Znamo li koji su sve projekti proglašeni kapitalnim...I šta sve o njima - ne znamo? Pošto Srbija nema Zakon, investicijama od nacionalnog značaja Vlada upravlja na osnovu svojih uredbi. Da li se tako otvara prostor za korupciju ili, kako to država poručuje - efikasniji rast i razvoj?

Kaži: jesi li, ili nisi za, bez obzira na to što o tome ništa ne znaš – da li država proglašava neki projekat kapitalnom investicijom, da narodu ne mora da objašnjava o čemu se tu konkretno radi? Savet za borbu protiv korupcije traži od Vlade kompletnu dokumentaciju i odgovore na sva pitanja koji skidaju tajnost sa projekta Jadar Rio Tinta.

„Ako nam vlada to ne da, to znači da ovo nije nikakav kapitalan projekat, već koruptivni, to znači da je zaključen da bi neko korupcijom ostvarivao velike dobiti, jer, ako se ostvari, a predsednik obećava profit od 18 milijardi i tu će se naći od toga četvrtina ili čak i više koruptivnih para“, kaže članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić.

povezano

Bila je 2015. godina kada je tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila Zakon o kapitalnim projektima da bi se, kako je tada rekla, ubrzala realizacija investicija od nacionalnog interesa – tog zakona nema ni danas. Vlada upravlja uredbama, pa tako, između ostalih, i projekat Beograd na vodi ima, kako vlast kaže, nemerljiv značaj.

„Vlada određuje šta je projekat od nacionalnog značaja i da onda ti projekti koji su tako definisani budu ugovoreni po proceduri koja je manje transparentna i konkurentna nego što je redovna procedura, pa tako onda skuplje i važnije za Srbiju bude manje zaštićeno o d korupcije“, ističe Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbije.

Premijerka se ne slaže. Govoreći konkretno o vladinoj uredbi o kapitalnim investicijama od posebnog značaja, Brnabićeva objašnjava da se putevi i pruge u Srbiji brzo grade, a nadležne institucije imaju mogućnost da sve provere.

„Ne, apsolutno se ne otvara prostor za korupciju. Jedino što ta uredba radi je da efikasnije završimo te projekte što je izuzetno važno za građane, za naš dalji ekonomski i svaki drugi rast i razvoj“, poručuje premijerka.

Dakle, jesi li, ili nisi za, svaki drugi rast i razvoj, bez obzira što opet ne znaš o čemu se konkretno radi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare