Karl Bilt za CNN o Kosovu: Situacija opasna, nacionalizam je otrov za Balkan

Vesti 02. jun 202312:51 70 komentara
CNN/ Video/ Screenshot

Bivši švedski premijer Karl Bilt, govoreći za CNN o poslednjim deševanjima na severu Kosova, izrazio je nadu da će se kosovski premijer napraviti nekoliko koraka unazad, ali i da će predsednik Aleksandar Vučić raditi sve što može da bi se smirile tenzije koje rastu u Srbiji, ističući da je situacija opasna, a da je nacionalizam "otrov za Balkan".

Bilt smatra da NATO radi „ono što je potrebno, odnosno pojačava snage kako bi se zatvorila mogućnost bilo kakvog izbijanja nasilja“. Ali, kako smatra, to neće rešiti problem, navodeći da je brzo potreban politički proces.

„Ono što sada vidimo je opasno, rekao bih nagomilavanje nacionalističkih tenzija, kako na severu Kosova tako i u drugim delovima Kosova. To je loše. Ali i u Srbiji i na Kosovu. Nacionalizam je otrov za Balkan. I stvarima se mora postupati pažljivo, a to nije učinjeno. Moramo se vratiti političkom procesu koji podržava NATO na terenu“, podvukao je.

Upitan o osudi državnog sekretara SAD Entonija Blikena poteza Prištine, za koje je američki zvaničnik rekao da su doveli nepotrebnog podizanja tenzija, Bilt kaže da se slaže s Blinkenom da nije bilo mudro od kosovskog premijera Aljbina Kurtija sve što se desilo, „u situaciji kada je bilo napeto, što je podstaklo celu stvar“.

„Takođe se mora reći da je malo svetaca i anđela koji šetaju ovim posebnim delovima Balkana. Dakle, postoji mnogo krivice za širenje ovoga. Videli smo i srpske huligane koji su bili deo napada na NATO snage“, naveo je.

Ponovivši da nije mudro to što je kosovski premijer uradio, izrazio je nadu da će on to prepoznati. „Nadam se da će se povući. A nadam se i da predsednik Vučić radi što može oko toga kako bi smirio tenzije koje rastu u Srbiji, jer bi u suprotnom stvari mogle da se zakomplikuju“, istakao je.

On je konstatovao da se lokalni Srbi osećaju obespravljenim a da se to može rešiti samo zajedničkim duhom kompromisa i razumevanjem da ono što se sada dešava očiglesno nije u interesu ni Kosova ni Srba koji tamo žive.

Rusija i „gorivo za vatru“

Kurti je,  u izjavi CNN u vezi sa poslednjim dešavanjima na Kosovu, pomenuo i Rusiju.

Upitan da li bi Rusija mogla da interveniše i ovde, Bilt je rekao da misli da Rusija nije izvor ovog konkretnog problema sada. „Ali naravno, ako dođe do povećanja napetosti, ako bude podsticaja za to i sukoba, Rusija bi sigurno mogla da baci još jednu dozu goriva u tu vatru“, ocenio je Bilt.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare