Karleuša za našu decu: Kako izgleda kad fondacija SNS pravi koncert za mališane

Vesti 29. dec 202219:49 272 komentara

Ispred Starog dvora upriličen program za najmlađe u vidu koncetra i predstava za decu na kom je pevala i Jelena Karleuša, Goca Tržan, Nikola Rokvić i mnogi drugi. Događaj je priredila Fondacija za srpski narod i državu koju je osnovala vladajuća stranka. Mališanima su delili i novogodišnje paketiće, a deca su dolazila u pratnji roditelja ili organizovano zajedno sa učiteljicama.

Osam hiljada paketića i novogodišnji program za decu Beograda, među izvođačima Leontina Vukomanović i hor Čarolija zatim predstava „Patrolne šape“, a posle njih Jelena Karleuša koju su najavili rečima: „Dolazi snežna kraljica“

Neka deca sa kojima je razgovarala reporterka N1 ipak su očekivala muziku koji je malo više prilagođen njihovom uzrastu.

Tako je jedna devojčica reporterki N1 rekla da joj se nije dopao nastup Jelene Karluše, a na pitanje zašto, kazala je: „Pa, ne znam. Nije baš za mene.“

A na pitanje kako mu se svideo koncert, jedan dečak na je rekao: „Odlčan, jako su mi se svideli ljudi koji su pevali pesmice za decu.“ Upitan kako su mu se dopali oni koji su pevali pesmice za odrasle, odgovorio je: „Pa, i oni su bili dobri samo nas to baš i ne zanima.“

Bilo je, međutim, i onih tog uzrasta koji kažu da su uživali.

Novinar BIRN-a: Po kom osnovu i kojim parama?

radmilo marković n1
N1

Poziv da dođu ispred Skupštine, roditelji su dobijali porukama od učiteljica. Jedan od njih je i novinar Birna Radmilo Marković, a u porukama je stajalo da će biti organizovana predstava i prigodan program.

„Za mene je to skandal da se stranačka nekakva fondacija za koju nemamo ideju odakle novac stiže, da ona pravi nekakve događaje i da na to zove decu, svu decu, znači ne stranačkih svojih funkcionera i članova, nego ona pravi predstavu i deli paketiće za svu decu, i to stiže dopis iz uprave grada, ne znam da l’ je svim direktorima, našoj direktorki je stiglo to iz uprave kao dopis. Znači po kom osnovu oni to rade, sa kojim parama“, upitao je Marković.

Događaj je organizovala Fondacija „Za srpski narod i državu“, a na sajtu fondacije jasno piše da je „Tvorac vizije, ideje i inicijative za osnivanje Aleksandar Vučić“, te da je fondaciju osnovala Srpska napredna stranka u oktobru 2019. godine. Direktorka fondacije je Bojana Milićević koja je istovremeno i gradska sekretarka za urbanizam i građevinske poslove u Beogradu.

Učiteljice neće da govore o programu

Poziv je stigao na desetine beogradskih škola. Reporterka N1 je ispred Starog dvora razgovarala sa jednom učiteljicom iz Lazarevca koja kaže da je za događaj obaveštena preko direktora škole u kojoj radi.

Na pitanje da li je zadovoljna programom, odgovorila je: „Pa, ja nisam upućena, pravo da vam kažem, u program. Došli smo zbog paketića ovo ostalo ne komentarišem.“

Njena koleginica iz Stepojevca smatra da za program najbolje pitati mališane: „Pitajte decu, mislim da će oni najbolji dati odgovor.“

Na pitanje da li je Školska uprava Beograda dala saglasnost da se učenicima koji budu prisustvovali današnjoj manifestaciji opravda izostanak iz škole, iz Ministartstva prosvete su Danasu odgovorili da se „nikada ne ide nigde ako nema saglasnosti roditelja, svakog pojedinačno“.

Iz Fondacije „Za srpski narod i državu“ nisu dali objašnjenje da li im je Ministarstvo prosvete dalo saglasnost, kao i ko je finansirao događaj.

Prisutni i patrijarh i Željko Mitrović

željko mitrović n1
N1

Osim pevača i glumaca, u programu je učestvovao i patrijarh Porfirije. Na samoj bini u jednom trenutku se pojavio i Željko Mitrović, vlasnik televizije sa nacionalnom frekvencijom koji je postao čest gost na događajima koje organizuje vladajuća stranka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare