Kavčić: Roditelj se pita koji će udžbenik da kupi svom detetu

Vesti 16. avg 202118:16 15 komentara

Roditelji su ti koji se pitaju iz kojih će odobrenih udžbenika učiti njihova deca, kaže Aleksandar Kavčić, profesor na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu koji od januara da nudi besplatne udžbenike za obrazovanje u Srbiji.

Pročitajte još:

„Zakon je vešto napisan od strane stranih izdavača, ali niko ga neće prekršiti ako se odluči za besplatne udžbenike koji su odobreni od strane Ministarstva prosvete“, rekao je Kavčić u Danu uživo na N1.

Ponovio je da ako je ministarstvo udžbenik odobrilo za nastavu, nakon toga treba da se pita roditelj.

“Ako je naše tržište navodno slobodno, onda bira onaj koji kupuje. Ne možete reći da roditelj nije stručan, roditelj svaki sa svojim detetom uči iz tih istih udžbenika… uostalom, možete da kažete da roditelj nije stručan ni da izabere hranu koje jede njegovo dete“, kazao je on.

Kaže da zna da postoji otpor pojedinih nastavnika i direktora, ali da to „ne znači da treba da se odreknemo onoga što je ljudsko pravo“, ističući da je besplatno obrazovanje garantovano Ustavom.

Govoreći o tome šta se dešava ako đaci imaju različite udžbenike, Kavčić kaže da je nastavnik taj koji treba da prati plan i program, i da može da predaje i bez udžbenika, koji je „pomoćno nastavno sredstvo i nije obavezan“.

“Svaki nastavnik može da predaje sa svakim udžbenikom“, rekao je Kavčić.

Izdavačka kuća Klett je zahtevala od suda da Fondaciji Alek Kavčić zabrani da postavlja besplatne udžbenike na internet, a Kavčić kaže da ne zna da li treba da očekuje „nove napade izdavača“.

“Ja znam samo da oni napadaju, možda je to njihovo pravo, ali ti napadi su toliko jalovi… Ja imam šest tužbi imam protiv sebe. Opasni kriminalci u Srbiji nemaju nijednu, ili imaju jednu. Da li je krivično delo dati u ruke besplatno nekom đaku Pitagorinu teoremu ili Vukovu azbuku”, pita on i ističe da je „besplatan udžbenik Ustavom zagarantovan svakom“.

Upitan da li misli da postoje dogovori pojedinih direktora škola ili nastavnika sa izdavačima, odgovara – „naravno“.

Navodi da je u nekim školama samo jedan izdavač izabran za sve predmete od prvog do četvrt razreda, a u nekima čak do osmog.

Kavčić pita da li je moguće da jedan izdavač ima najbolji udžbenik za svaki predmet i dodaje – jasno je da „tu postoje neki dogovori o kojima javnost ne zna“.

Navodi da postoje „mehanizmi“ kako do toga dolazi i navodi primer da izdavač da nastavniku da uradi evaluaciju udžbenika, a plati samo onima koji se na kraju opredele za njihov udžbenik.

„Kao da je u pitanju zavera“

Na pitanje zašto đaci moraju svake godine da imaju nove udžbenike i zašto nema više preuzimanja udžbenika od starijih učenika, Kavčić kaže – „kao da je u pitanju zavera“.

Navodno su ti udžbenici od pre pet godina toliko zastareli, promenila se azbuka, pa svakih pet ili desetak godina mora novi bukvar, ironično primećuje on i dodaje da to „ne rade ni na Zapadu“, gde je „navodno bastion kapitalizma“.

“To je šema u kojoj se beskrupulozno isisava novac roditelja u Srbiji. Na žalost, sav taj novac i profit ovih svih godina ide u inostranstvo”, rekao je Kavčić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare