KBC Zvezdara od ponedeljka prima non-kovid pacijente

Vesti 13. maj 202110:17 > 10:41 2 komentara

KBC Zvezdara otpustila je poslednjeg kovid pacijenta, a prve non-kovid pacijente primiće u ponedeljak.

Direktor KBC Zvezdara prof. dr Petar Svorcan kaže da su poslednjeg pacijenta otpustili pre dva dana, a da su od juče ušli u proceduru za prelazak u non-kovid sistem.

„Tako da ćemo biti spremni u ponedeljak u 7h da krenemo u non-kovid sistem. Kao što vam je poznato, KBC Zvezdara je sa kraćim prekidima poslednjih godinu dana bio u kovid sistemu, ovo je četvrti put da izlazimo“, kaže on.

U četvrtom ciklusu su, kaže, zbrinuli 1.500 pacijenata.

„Svaki talas je bio specifičan za sebe, u svakom talasu su bile umereno teške i teške kliničke slike. U početku je bilo najteže jer nismo znali s čime ćemo da se susretnemo, u hodu smo sticali znanja, tako da je svaki sledeći period bio lakši“, kaže Svorcan.

Istakao je da su se danas okupili povodom meseca maja, koji je mesec digestivnog zdravlja.

„Zbog toga smo odlučili da malo skrenemo pažnju na naše pacijente s digestivnim tegobama, da li su kovid ili ne, nije važno“, kaže on.

Ističe da je trećina pacijenata imala digestivne smetnje u okviru kovid infekcije.

„Nekad su bile primarna manifestacija bolesti, nekad sekundarna… Ovo je multisistemska bolest koja zahvata sve organe. Nekad je prva manifestacija mogla da bude povraćanje, mučnina, proliv… Tek ćemo videti, vreme će pokazati koje će sve posledice ostaviti na digestivni sistem, mi smo se trudili da budemo proaktivni, da imamo lečenje u toku infekcije“, kaže on.

Izrazio je zahvlanost farmaceutskim kompanijama koje su donirale probiotske preparate toj ustanovi.

„Pacijenti sa hroničnim digestivnim bolestima, svim tim pacijentima ako se i dalje ne osećaju dobro, ako imaju neke posledice, da dođu kod nas da obavimo kontrolu“, kaže on.

Istakao je da vakcinacija nema alternativu.

„To je jedini način da se izborimo s ovom pošasti. Apelujem na građane da ne gube vreme, da se što pre vakcinišu, to je jedini način da se vratimo u normalne tokove života. Pogotovo što je naša država obezbedila četiri vakcine, imate mogućnost da birate, nemojte da ispustimo ovu priliku“, kaže Svorcan.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare