KC Niš organizuje vakcinaciju osetljivih grupa, bolnice na jugu prenapregnute

Vesti 07. apr 202113:14 > 15:54 3 komentara

Klinički centar Niš organizovaće vakcinaciju osetljivih grupa ljudi, koji su iz nekih razloga vraćeni sa vakcinalnih punktova ili su se plašili da se vakcinišu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Nišu. Kako je rečeno, u Urgentnom centru KC Niš biće određena ekipa koja će vakcinisati i pratiti stanje građana koji budu želeli da se vakcinišu. "Želimo da podignemo svest ljudi, te će se od ovog vikenda pa na dalje, koliko bude potrebno, vršiti vakcinacija rizičnih grupa", izjavio je direktor KC Niš Zoran Perišić.

Zamenik direktora KC Niš Radmilo Janković rekao je na an konferenciji za novinare da je to „lična inicijativa“ tog centra i da potekla iz razmišljanja kako da se pomogne onima koji bi želeli da se vakcinišu a nisu smeli.

POVEZANE VESTI

„Mi ćemo imati svoj epidemiološki tim, biće pripravna ekipa za reanimaciju, imaćemo potpuno opremljen tim za svaki incident, imaćemo hematologa kao konsultanta oko blažih alergijskih reakcija, ispratićemo bilo kakvu komplikaciju, a  biće jednosatni nadzor nakon primanja vakcine“, objasnio je Janković.

Prema rečima Perišića, nekim pacijentima zbog alergijskih reakcija na razne agense nije bilo dozvoljeno da se vakcinišu, ili su sami izbegavali.

„Želimo da i njima pružimo vakcinaciju na najbezbednijem, mestu, a to je Urgentni centar KC Niš“, kazao je.

On je napomenuo da nema saznanja da su se dešavale neke ozbiljnije komplikacije.

„Ali, kažem, tu smo da u narednim nedeljama vakcinišemo sve one, i to ne samo iz Niša, već iz pet okruga koji gravitiraju ka Nišu, koji to budu želeli. Imamo i broj telefona za zakazivanje termina. Ovim želimo da kao jedna velika ustanova, najveća južno od Beograda, damo svoj doprinos popravljanju opšte epidemiološke situacije“, rekao je.

Za mesec dana 10.000 zaraženih u Nišu

A kakva je situacija na jugu Srbije u vezi sa koronavirusom, kaže: „Mi smo više od 13 meseci u kovid režimu, resursi i Kliničkog centra i države su napregnuti i da svi moramo da damo svoj doprinos. Ovo je naš doprinos“.

Broj telefona na koji građani koji spadaju u grupu rizičnih za primanje vakcine mogu da zakažu termin je 066/8051-547.

Janković je dodao da je urađen maksimum da se poboljša i vakcinacija medicinskog kadra.

„On nije na zavidnom nivou, ali je taj broj ipak respektabilan, mi smo ustanova sa najvećim udelom vakcinisanih među zdravstvenim radnicima“, kazao je.

Janković dodaje i da je KC Niš 13 meseci centralna i kovid i nekovid bolnica za ogromnu teritoriju.

„Mi smo pod stalnim pritiskom, koji je eskalirao poslednjih mesec dana, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, neke naše projekcije su da se više od 10.000 Nišlija zarazilo u poslednjih mesec dana, ogroman je broj hospitalizovanih“, naglasio je Janković.

Objašnjava da je i bolnica u Kruševcu „preuzela usluge smeštaja pacijenata“, ali da se i ona približava svom maksimumu.

„Imamo 350 jako teških pacijenata jutros“, rekao je.

Što se tiče Niša, Janković kaže da su „brojke i dalje visoke“. „Imamo oko 300 novozaraženih svakog dana“, izjavio je.

Pogledajte snimak u okviru emisije N1 Studio Live:

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare