KFOR učetvorostručio prisustvo na severu Kosova posle dešavanja u Banjskoj

Vesti 02. dec 202323:22 2 komentara
SASA DJORDJEVIC / AFP

KFOR je saopštio da su posle oružanog napada u Banjskoj učetvorostručili svoje prisustvo na severu Kosova, dok je broj patrola utrostručen, uključujući i one duž administrativne linije sa Srbijom.

U odgovoru za Kohu, KFOR je naveo da su ovi koraci preduzeti kako bi se osiguralo da misija nastavi da ispunjava svoj mandat osiguranja bezbednog okruženja za sve ljude na Kosovu.

„Posle događaja od 24. septembra, NATO je rasporedio skoro 1.000 dodatnih vojnika u sklopu KFOR-a. Učetvorostručili smo prisustvo KFOR-a na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne granične linije. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat – na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine – da obezbedi sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu, u bilo kom trenutku i na nepristrasan način“, navodi se u odgovoru KFOR-a, prenosi Kossev.

Misija NATO na Kosovu dodaje da je situacija na Severu sada mirnija, ali je i dalje krhka.

„Generalno gledano, bezbednosna situacija je sada mirnija, ali je i dalje krhka. KFOR nastavlja da deluje kao treća linija reagovanja na Kosovu, posle Kosovske policije i Misije za vladavinu prava EU (EULEX)“, dodaje se u njihovom odgovoru.

KFOR je još jednom istakao da je na nadležnim organima u Prištini i Beogradu da sprovode istrage o napadu u Banjskoj.

„KFOR nije organizacija za sprovođenje zakona. KFOR zadržava svoju ulogu trećeg lica za bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i EULEX-a. Zatražili smo od nadležnih organa u Prištini i Beogradu da sprovedu neophodne pravne istrage kako bi dokazali činjenice i priveli odgovorne pravdi“, navodi se u odgovoru.

U oružano napadu grupe Srba na kosovsku policiju u selu Banjska 24. septembra ove godine poginuli su jedan kosovski policajac i trojica Srba. Grupu je, prema sopstvenom priznanju, predvodio Milan Radoičić koji je posle tog događaja podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste.

Više dana kasnije Radoičić je priveden u Beogradu, a iz pritvora je pušten posle jednog dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare