KFOR napušta zgradu Opštine Zvečan: Situacija se stabilizovala

Vesti 25. feb 202414:04 7 komentara
N1

Jedinice KFOR-a napustile su zgradu Opštine Zvečan, potvrđeno je iz ove misije uz navode da se situacija "stabilizovala".

„Situacija u opštini Zvečan se stabilizovala. Kao rezultat toga, jedinice iz bataljona operativnih rezervnih snaga misije KFOR predvođene NATO-om više neće biti prisutne u zgradi opštine“, navodi zvaničnik ove misije NATO-a.

Vojnici KFOR-a će, međutim, „ostati u tom području“, prenosi KoSSev.

„Sprovodiće redovne patrole kako bi osigurali bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive u opštini Zvečan“, precizira se u saopštenju.

Uz podsećanje da KFOR obavlja svoju misiju na Kosovu na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, još jednom su poručuli da im je cilj da „obezbede bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku  nepristrasno“.

KFOR je treća linija bezbednosnog odgovora, nakon Kosovske policije i EULEX-a.

Iz misije NATO-a poručuju da sa njima „blisko sarađuju“.

Jedinice KFOR-a bile su stacionirane u opštinskoj zgradi u Zvečanu, kao i ispred ovog objekta još od maja meseca prošle godine. Tada je došlo do sukoba između jedinica ove misije i okupljenih građana koji su protestovali zbog nasilnog ulaska specijalnih jedinica s ciljem dovođenja novoizabranog albanskog gradonačelnika koji je pobedio na aprilskim izborima na Severu Kosova, koje su Srbi bojkotovali.

Pripadnici KFOR-a bili su stacionirani od maja meseca prošle godine i u zgradama opština u Leposaviću i Zubinom Potoku. Oni su, međutim, u prethodnom periodu napustili svoje položaje i u ovim opštinama.

Sa druge strane, pripadnici Kosovske policije su i dalje u opštinskim zgradama, uključujući i onu u Zvečanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare