Kilogram mesa, parfem, 50 cigareta: Šta možete da unesete u Srbiju, a šta ne smete da nosite na put

Vesti 22. jun 202407:59 32 komentara
Shutterstock

Letnja sezona je počela, i pripreme za dane odmora u punom su jeku, od biranja destinacija do pakovanja kofera. Ipak, pre no što spakujete svoje stvari za letovanje, trebalo bi da znate šta smete, a šta ne možete da nosite sa sobom na odmor, kako ne biste na granici bili izloženi neprijatnostima. Takođe, dobro je podsetiti se i šta prema propisima Republike Srbije iz inostranstva ne možete da unesete u zemlju po povratku s odmora.

Da bi prelazak granice bio što efikasniji, bez nepotrebnih zadržavanja i neprijatnosti, putnici bi pre putovanja trebalo da se informišu o važećim propisima koji se, kako za N1 kažu iz Uprave carina, nisu menjali u odnosu na prethodnu sezonu.

Najpre, kada je novac u pitanju, i prilikom izlaska, ali i ulaska u zemlju, kod sebe smete da imate do 10.000 evra. Svaki iznos veći od toga, napominju iz Carine, mora da bude prijavljen.

Pročitajte još:

„Prilikom unosa u zemlju iznosa od 10.000 evra ili više, putnici (rezidenti i nerezidenti) popunjavaju Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice, koji je dostupan na graničnim prelazima, ali i na veb sajtu Uprave carina. To isto važi i za putnike (nerezidente) koji imaju pravo u skladu sa propisima, pod određenim uslovima, da iz zemlje iznesu 10.000 evra ili više. Putnici – rezidenti ne mogu iz zemlje da iznesu više od 10.000 evra, osim u slučaju iseljenja (uz prilaganje dokaza o iseljenju)“, objašnjavaju iz Carine.

Uprava carina Republike Srbije

Lični prtljag

Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju (npr. odeća, obuća sportski rekviziti, tehnički uređaji itd), navode iz Carine.

„Ukoliko se radi o nekom vrednijem rekvizitu ili uređaju, savetujemo putnike da popune Obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku u zemlju mogli da dokažu da su prethodno taj predmet izneli iz zemlje, te da on ne podleže naplati uvoznih dažbina“, objašnjavaju za naš portal.

Pročitajte još:

Međutim, u ličnom prtljagu mogu da se nađu i neke stvari za koje postoje jasna količinska ograničenja, kao što je to slučaj sa akciznom robom.

Takođe, u Srbiji važeći propis kaže da putnik u ličnom prtljagu sme da prenese preko granice samo jedan parfem i jednu toaletnu vodu. Sve preko toga trebalo bi da prijavi carini.

Duvan i alkohol

Duvan i duvanski proizvodi mogu da budu deo ličnog prtljaga, ali samo u ograničenim količinama i to:

  • 50 cigareta
  • 25 cigarilosa
  • 10 cigara (tompusa) ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama.
Uprava Carina

„Savetujemo putnike da se raspitaju i o važećim propisima za unos akciznih proizvoda zemalja u koju putuju, jer je reč o propisima koji nisu jedinstveni u svim zemljama“, kažu za naš portal iz Uprave carina.

U vašem prtljagu može da se nađe i neko alkoholno piće, ali i tu postoje ograničenja. Možete, naime, u prtljagu da imate litar žestokog pića, litar penušavih ili likerskih vina i litar ostalih vina ili odgovarajuću kombinaciju navedenih proizvoda.

Lekovi, hrana, nakit

Kod sebe prilikom ulaska ili izlaska u Srbiju možete da imate hranu potrebnu tokom putovanja kao što su sendviči, grickalice, voda, sokovi i slično, ali u razumnoj količini.

„Putnici u ličnom prtljagu mogu da nose fabrički upakovanu hranu, sa deklaracijom proizvođača u razumnoj količini. Količina hrane mora jasno da ukazuje na to da je namenjena sopstvenim potrebama, odnosno potrebama domaćinstva, a ne daljoj preprodaji“, navode za N1 iz Carine.

Treba, međutim, voditi računa kada je unos hrane životinjskog porekla u pitanju.

Uprava Carina

„Takva hrana je ograničena na količinu do jednog kilograma, pod uslovom da ne dolazi iz zemalja iz kojih je zabranjen njen uvoz ili tranzit“, ističu.

Putnik u ličnom prtljagu sme da ponese lekove koji su mu potrebni za ličnu upotrebu ili za ljubimca kog vodi sa sobom, u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju ne dužu od 15 dana.

Međutim, ukoliko koristite lekove koji sadrže psihoaktivne supstance, zvanično mišljenje lekara će vam biti potrebno za sve preko jednog pakovanja koje sadrži 30 pojedinačnih tableta.

Uprava carina Republike Srbije

Takođe, povedite računa i ukoliko na put nosite dragocenosti. To se odnosi kako na lični nakit koji nosite na sebi ili u prtljagu, tako i na zlato u obliku pločica, poluga i novčića. Iz Uprave carina savetuju da ih uvek prijavite i poštedite sebe neprijatnosti i rizika da vam one budu privremeno ili trajno oduzete.

„Dragocenosti uvek treba prijaviti, bez obzira da li je reč o nakitu i luksuznim satovima koji se nose na sebi ili u prtljagu“, savetuju iz Uprave Carina.

Oružje

Putnicima nije dozvoljeno da preko granice prenose oružje, osim u situacijama kada poseduju dozvolu nadležnih organa.

Putnicima je dozvoljeno da u našu zemlju privremeno unesu/iznesu oružje i municiju kada dolaze/odlaze u organizovani lov u organizaciji Lovačkog saveza Srbije ili druge za to ovlašećene organizacije, kao i radi učestvovanja na sportskoj manifestaciji.

Povratak sa putovanja

Po povratku u zemlju, bez naplate dažbina možete da unesete robu koju ste kupili u inostranstvu ukoliko njena vrednost ne prelazi iznos od 100 evra.

Ako se, pak, radi o nekoj vrednijoj stvari od navedenog iznosa koju ste kupili za svoje potrebe, a čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, takvu robu treba da prijavite i ona može da bude ocarinjena na samom graničnom prelazu u tzv. „skraćenom postupku“.

U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10%, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20 odsto, objašnjavaju iz Uprave carina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare