Kineski radnik koji je pretučen u Majdanpeku: Više se ne osećam bezbedno

Vesti 26. sep 202215:56 komentara
N1

Žao Deming, radnik proizvođačke firme Jinšan, koja za Srbija Ziđin Koper izvodi radove na majdanpečkom "Severnom reviru, a koji je pre dva dana napadnut na radnom mestu, kazao je da je uplašen, da želi da nastavi da radi i da se nada da se slično više nikada neće dogoditi, saopšteno je iz Ziđina.

„Ne mogu da verujem šta me je snašlo. Napadači su me pretukli, a potom su zapalili i uništili bušilicu kojom sam upravljao. Rane će zarasti, mašina će se popraviti ili će se kupiti nova, ali ovaj osećaj teskobe i panike ne znam kada će proći. Želim da nastavim da radim, ali me je strah, iskreno da vam kažem. Zato se nadam da će počinioci vrlo brzo biti privedeni i da se ovako nešto više nikada neće ponoviti“, ispričao je Žao Deming, koji je zbrinut na Odeljenju hirurgije majdanpečke bolnice.

Povezane vesti

Kako navodi Ziđin, prema rečima hirurga Velimira Tomića, radnik je u majdanpečku bolnicu primljen sa povredom grudnog koša, desne šake i slabinskog dela tela, gde ima podlive, ali je u stabilnom stanju i vidno je uplašen. On je napadnut u noći između 24. i 25. septembra dok je bio u kabini bušilice oko koje su se odjednom pojavila tri maskirana i naoružana muškarca.

„Bila je noć, možda ih je bilo i više, ali ja sam video trojicu. Imali su kapuljače i maske na licu, sa prorezima oko očiju. Bio sam prestravljen jer su bili naoružani, u rukama su držali metalne šipke, upaljen brener i pištolj. Shvatio sam da od mene traže da napustim kabinu bušilice, što sam i uradio. Dok sam izlazio iz kabine, počeli su da me udaraju i ja sam pao sa platforme visoke deset metara i pobegao da spasem živu glavu. Prestravljen sam, imam noćne more od tada“, ispričao je Deming.

Dodao je da su njegove kolege i on obični radnici, „koji su u Majdanpek došli da rade jer su Srbija i Kina čelični prijatelji“.

„Međutim, posle ovoga što mi se dogodilo, strahujem za svoju bezbednost i više se ne osećam sigurno. Čujem da su i naše kolege iz Srbije veoma uplašene i da se posle ovog najnovijeg incidenta boje da dolaze na posao. Zato se nadam da će Vlada Srbije i njene institucije brzo reagovati i učiniti sve da se ovo više nikada ne ponovi“, kazao je Deming.

Radnika su danas u bolnici posetili predstavnici Srbija Ziđin Koper i njene podizvođačke firme „Jinšan“, navodi se u saopštenju Ziđina.

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je juče da su dešavanja na planini Starici kod Majdanpeka „samo kulminacija“ onoga na šta su, kako kaže, upozoravali „poslednja tri meseca“. „Zovemo policiju i Vulina već više od mesec dana. Ovo je samo kulminacija onoga na šta upozoravamo poslednja tri meseca“, rekao je Jovanović, pitajući se ko su ljudi u fantomkama i sa krimininalnim dosijeima koji obezbeđuju planinu Staricu.

Kineska kompanija Ziđin saopštila je da je na planini Starica „grupa kampera“ pretukla njenog radnika i zapalila opremu vrednu pola miliona evra. Resorna ministarka Zorana Mihajlović za taj čin je direktno optužila narodnog poslanika i ekološkog aktivistu Aleksandra Jovanovića Ćutu. Ekološki aktivisti koji se protive miniranju Starice saopštili su, s druge strane, da je prošle noći demoliran njihov kamp. Ćuta je za za Nova.rs naveo da je je za incidente na Starici saznao iz medija.