Kisić: Operacija Halijard primer požrtvovane borbe srpskog naroda protiv fašizma

Vesti 18. sep 202116:4615 komentara
DARIJA KISIC TEPAVCEVIC
Izvor: Tanjug/Ministarsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/Đorđe Krstić

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je povodom godišnjice operacije spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu „Halijard – vazdušni most“, u selu Boljaniću kod Doboja položila venac na spomen obeležje, saopšteno je iz Ministarstva.

„Ponosno se sećamo naših slavnih predaka, njihove hrabrosti, solidarnosti i humanosti. Operacija ‘Halijard’ smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija u istoriji ratova i ona predstavlja primer požrtvovane borbe srpskog naroda protiv fašizma, ali i odraz humanosti i topline koji srpski narod nosi u sebi“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Srpski narod je, kako je istakla, i tada, kao i uvek, pokazao hrabrost, dobrotu i da je uvek spreman da sačuva čast i ponos svog imena i svog roda i da pomogne kada je najteže.

Ministarka je naglasila da je to bio podvig običnih ljudi, koji su rizikujući svoje život i živote svojih porodica, pomogli da se spasu saveznički piloti, iako im je pretila fašistička odmazda.

Operacija „Halijard“ predstavlja istorijski most između nas i naših saveznika i most za budućnost naših odnosa sa SAD, ocenila je Kisić Tepavčevićeva.

Obeležavanju najveće akcije spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta u Drugom svetskom ratu, tokom koje je spaseno više od 500 pilota, prisustvovali su i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici Saveta ministara BiH, ambasade SAD i drugih država u BiH, Fondacije „Halijard“ i grada Doboja.

Komentari

Vaš komentar