Kisić Tepavčević o kovid bolovanju: Predlog o iznosu plate nije diskriminatoran

Vesti 07. maj 202111:31 > 13:33 komentara

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da smatra da predlog da se samo vakcinisanima protiv koronavirusa u slučaju zaraze garantuje puna plata tokom bolovanja nije diskriminatoran, kako su ocenili pojedini mediji.

„Ne može da bude diskriminatorno kada svi imaju ono što je pokriveno zakonom. Znači 65 procenata, uz dodatnu stimulaciju onima koji su odgovorni i savesni“, rekla je Kisić Tepavčević nakon polaganja venaca kineskim novinarima poginulim u NATO bombardovanju.

Povezane vesti

Ona je rekla da je Vlada u četvrtak donela odluku kojom je izmenila preporuku sa početka pandemije, kada je odlučeno da svi koji se zaraze koronavirusom imaju plaćeno odsustvo u potpunosti.

„Danas, u uslovima kada se približavamo broju od četiri miliona datih doza vakcina, kada su nam vakcine dostupne, svi oni koji su primili bar jednu dozu vakcine, u slučaju da imaju potvrđenu infekciju, da imaju 100 odstotno plaćeno odsustvo tokom bolovanja. A za sve one koji se nisu vakcinisali, da ta pokrivenost bude onakva kakva je po zakonu, odnosno 65 posto“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da veruje da će se kolektivni ugovori u firmama, koji trenutno svim zaposlenima garantuju punu platu u slučaju bolovanja, izmeniti i da je ovo podrška onima koji se odgovorno ponašaju prema svom i zdravlju svog naroda.

Kisić Tepavčević je ocenila da će se većina poslodavaca ponašati u skladu sa ovom preporukom, iako ona nije obavezujuća.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.