Kisić Tepavčević: Oko 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite vakcinisano

Vesti 08. okt 202114:23 > 14:24 2 komentara
Starački dom, Penzioneri, Ustanove socijalne zaštite
Shutterstock/ilustracija

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević ocenila je u Nišu da je epidemiološka situacija u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji "povoljna" i dodala da je trenutno 288 korisnika inficirano koronavirusom.

Ona je izjavila kako je obuhvat vakcinacije korisnika ustanova socijalne zaštite veći od 90 odsto, što je „pravi primer kako je mala verovatnoća da će doći do zaražavanja vakcinisanih lica i kada se nalaze u uslovima kolektivnog smeštaja i kada pripadaju visoko rizičnoj kategoriji“.

„Kada bismo imali toliki obim imunizacije i u opštoj populaciji, mi bismo odavno pobedili virus“, kazala je ministarka posle obilaska Gerontološkog centra u Nišu u kom, kako je navela, nema kovidom inficiranih korisnika.

Ona je kazala da je kod većine korisnika ustanova socijalne zaštite prisustvo virusa slučajno otkriveno jer se testiraju nakon svakog ulaska i izlaska iz tog objekata.

„Posete su u mnogim ustanovama, uključujući i Gerontološki centar u Nišu, privremeno obustavljene zbog preventivnih razloga. Posete će biti dozvoljene čim se poboljša opšta epidemiloška situacija“, navela je Kisić Tepavčević.

Ministarka je apelovala na sve građane da se vakcinišu, navodeći da je prethodnih dana povećan broj vakcinacija.

„Svaka druga mera bi se odnosila na odlaganje izloženosti, a u uslovima kada ima dostupnih vakcina i kada je vakcina besplatna, isključiva i jedina mera jeste vakcinacija“, kazala je Kisić Tepavčević.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare