Kisić Tepavčević: Prošle godine u Srbiji 57 žrtava trgovine ljudima

Vesti 14. jul 202115:102 komentara
Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Tužno je što zločini poput trgovine ljudima postoje bilo gde na svetu, ali postoji i spremnost da se tome stane na put i zločinci kazne, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, navodeći podatak da je prošle godine u Srbiji zvanično identifikovano 57 žrtava trgovine ljudima. Skoro svaka druga žrtva je maloletna, a najčešće se radi o seksualnoj eksploataciji žena, rekla je Kisić Tepavčević prilikom predstavljanja publikacije organizacije Astra “Analize usluga zaštite i podrške žrtvama trgovine ljudima u Srbiji”.

Radi se o zločinu koji razara živote žrtava i njihovih porodica i ostavlja posledice kakve se, varovatno, nikada ne mogu zalečiti, izjavila je Kisić Tepavčević.

Povezane vesti

Prema njenim rečima, za vrbovanje, kontrolu i eksploataciju žrtava se sve više koriste informacione tehnologije, a pri tome su posebno ugroženi žene, deca, migranti, invalidi, osobe u riziku od siromaštva.

Borba protiv trgovine ljudima je među državnim prioritetima. Uspostavljen je čvrst sistem borbe protiv tog zločina i obezbeđena pomoć žrtvama, navela je Darija Kisić Tepavčević.

Izvršni direktor Astre Marija Anđelković je iznela podatak da je ta organizacija pre dve decenije pokrenula SOS telefon, namenjen kao pomoć žrtvama eksploatacije, nasilja, diskriminacije, na kojem je zabeleženo skoro 50.000 poziva, na osnovu čega je pružena pomoć za gotovo 550 žrtava trgovine ljudima.

Marija Anđelković je izjavila da je to jedini SOS telefon u Srbiji specijalizovan za problem trgovine ljudima i da su žrtve u više od 85 odsto slučajeva seksualno eksploatisane žene i devojčice, ali da je sve više i muškaraca i dečaka, ugroženih radnom eksploatacijom, prinudom na krivična dela i prosjačenje.

Žrtvama je najčešće potrebna medicinska, psihološka i pravna pomoć, podrška u pronalasku smeštaja, rekla je Marija Anđelković.

U danas predstavljenoj analizi se navodi da je Komitet Ujedinjenih nacija za eliminaciju diskiminacije žena izrazio pohvale, ali i zabrinutost jer je Srbija i dalje zemlja porekla žrtava trgovine ljudima, a većinom se radi o ženama, uz dominatnu seksualnu eksploataciju, zbog kažnjavanja žena u prostituciji, smanjenja broja osuđujućih presuda, delom zbog nagodbi o priznanju krivice.

Konstatuje se da je i Evropska komisija ocenila da je u Srbiji potrebna dalja međusektorska saradnja, koordinacija i jasnije međusobno razumevanje uloga i odgovornosti i navodi da nisu obezbeđeni predviđeni ljudski resursi u Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima i da ne postoji sistem ili fond za naknade.

Komentari

Vaš komentar