Kisić Tepavčević: Srbija jednakih mogućnosti – jedan od osnovnih ciljeva Vlade

Vesti 30. jul 202114:26 > 16:295 komentara
Darija Kisić Tepavčević
Izvor: Tanjug

Jedan od osnovnih ciljeva Vlade i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja jeste Srbija bez barijera, jednakih mogućnosti za sve građane, poručila je u Jagodini ministarka Darija Kisić Tepavčević prilikom posete preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Budućnost pet".

Kisić Tepavčević je rekla da je u toku ove godine ministarstvo izdvojilo 175 miliona dinara za podršku poboljšanju uslova rada u preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

„Preduzeću ‘Budućnost pet’ u toku ove godine ministarstvo je opredelilo 12 miliona dinara, za podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom i poboljšanje uslova rada“, istakla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je u prethodnih pet godina ministarstvo ovu firmu podržalo sa oko 40 miliona dinara, kao i da je u tom preduzeću zaposleno 56 radnika od kojih je 31 osoba sa invaliditetom.

Na teritoriji grada Jagodine postoji 10 udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, sa preko 1.500 članova, navedeo je u saopštenju.

Poručeno je da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržava rad ovih udruženja, kao i da je u prethodnom petogodišnjem periodu izdvojilo oko 11 miliona dinara za njihov rad.

Vlasnica preduzeća „Budućnost pet“ Jelica Stamenković navela je da je preduzeće osnovano sa ciljem pružanja pomoći osobama sa invaliditetom, uz veliku podršku i pomoć ministarstva i Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Stamenković je kazala da to preduzeće zapošljavanjem osoba sa invaliditetom stvara uslove za njihov jednak i ravnopravan položaj u društvu.

Кisić Tepavčević posetila je u Jagodini i preduzeće Tester-al, gde je istakla da će ministarstvo u narednom periodu raditi na svim programima koji za cilj imaju podsticaj zapošljavanja u Srbiji.

„Akcenat će biti na kategorijama teže zapošljivih lica, kao i na mladim osobama, jer mladi su naša budućnost i osnovna snaga naše zemlje“, rekla je Кisić Tepavčević, koja je u preduzeću Tester-al dodelila ugovore o finansiranju mere obuke na zahtev poslodavca za 10 nezaposlenih lica i mere pripravnika za mlade osobe sa visokim obrazovanjem za dva lica. Ministarka je istakla da se u toj firmi sprovode sve aktivne mere zapošljavanja, zbog čega ona predstavlja primer odlične prakse.

„Izuzetno smo ponosni na rezultate sprovođenja programa Moja prva plata. I u ovoj firmi je 11 mladih prvi put dobilo priliku da započne svoj radni vek, a ono što smo čuli je da će svi da zasnuju radni odnos nakon prekida programa“, navela je Кisić Tepavčević.

Ona je posetila i jagodinsku filijalu Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je, kako je istaknuto u saopštenju, jedna od najaktivnijih i najefikasnijih u sprovodjenju mera aktivne politike zapošljavanja.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da su na tržištu rada prisutni pozitivni trendovi i da to pokazuju podaci o povećanju broja zaposlenih od 3,3 odsto u drugom kvartalu ove godine, kao i da se kontinuirano smanjuje broj lica na evidenciji te službe.

Komentari

Vaš komentar