Kisić Tepavčević: Zatvaranje bi imalo smisla jedino zbog masovnog vakcinisanja

Vesti 14. mar 202116:54 > 17:00124 komentara
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da bi zatvaranje na 10 dana ili dve nedelje moglo smanjiti zaražavanje i opterećenost zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika. Ministarka je, međutim, dodala da se, ako se zatvaranje doživi kao zatvor gde će se samo odbrojavati dani a posle se ponašati, kako je rekla, kao pušteni sa lanca, onda ništa ne bi uradilo, već bi se samo odložila izloženost zarazi.

Zatvaranje bi, kako je rekla za K1 televiziju, imalo smisla jedino ako bi se ti dani iskoristili da se što veći broj ljudi vakciniše i tako smanji rizik od zaraze i njenog prenošenja.

povezane vesti

Upitana šta se može očekivati od sutrašnje sednice kriznog štaba i kakav je njen stav prema zatvaranju, rekla je da je njeno stručno mišljenje da je zatvaranje na određeni vremenski period poželjno kako bi se ojačao kapacitet zdravstvenog sistema i spasli zdravstveni radnici koji su na granici fizičke izdržljivosti.

Nijedna država ne može da donese mere koje će biti toliko efikasne da spreče masovno zaražavanje ako se svaki pojedinac ne ponaša odgovorno i savesno, rekla je Kisić Tepavčević, a prenosi RTS.

Povodom nedavnog muzičkog koncerta u „Kombanik dvorani“, ocenila je da je tu zloupotrebljena činjenica da kulturne manifestacije, kao što su pozorišne predstave i slične, mogu da se održavaju pod određenim pravilima.

Kisić Tepavčevićeva je ukazala da efekti vakcinacije već počinju da se vide i da će biti sve izrazitiji. U tom smislu je navela da na osnovu jučerasnjih podataka u svetu više 90 odsto svih hospitalizovanih nisu vakcinisani.

Rekla je da je i u Srbiji i u drugim zemljama bilo zaražavanja vakcinisanih osoba, a učestalost te pojave ja zavisila od vrste vakcine i koliko je vremena potrebno da se stvori optimalna količina imuniteta nakon druge doze.

A povodom najava iz Evropske unije da će kovid pašose dobijati samo oni koji se vakcinišu vakcinama odobrenim u EU, Kisić Tepavčevićeva je rekla da su sve vakcine dobre i da ne treba da povod za vakcvinisanje bude putovanje, već da glavni povod treba da bude zaštita sebe i svoje okoline.

Navela je da u najvećem broju slučajeva vakcina štiti od teških kliničkih slika i hospitalizacije.

Komentari

Vaš komentar