Klačar: Parlament ne može da bude Akademija nauka, zadržaće notu oštrine

Vesti 01. avg 202212:55 > 15:282 komentara

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar kaže za N1 da od novog saziva Skupštine koja je danas konstituisana možemo očekivati "puno diskusije, vrlo verovatno i puno oštrih tonova, nadam se bez govora mržnje, za očekivati je da vidimo i puno različitosti, u parlamentu se nalaze prilično programski različite stranke".

„Parlament ne može da bude Akademija nauka i umetnosti, on će verovatno zadržati tu jednu notu oštrine, ali mi se čini da bi ovaj parlament mogao da prođe bez prelaska nekih velikih crvenih linija kada je reč o samoj diskusiji“, smatra Klačar.

Povezane vesti

Na pitanje da li je Vladimir Orlić pravi izbor za predsednika parlamenta i da li će uspeti da diskusiju zadrži unutar crvenih linija, on kaže da hoće.

„Premda relativno nov i dalje u političkom životu, u prethodnom periodu je vrlo često pokazivao oštrinu i kritičnost u javnim nastupima, ali se može razgovarati i na drugačiji način, što su pokazale konsultacije stranaka pred novu sednicu Skupštine“, ocenjuje Klačar i dodaje da „ono što bude procena SNS, tako će se ponašati i predsednik parlamenta“.

Kaže da mu se čini se „da je period velikih konfrontacija iza nas i čini mi se da nijednoj stranci ne odgovara da u parlamentu bude prepoznata kao ona koja ometa dijalog“.

„Nema unapred zadatih uloga, to što je izabran Orlić ne znači da će on nastaviti neke ranije diskusije. On može da bude veoma konstruktivan, kao što je i bio u prethodnih nekoliko dana“, navodi Orlić.

Dodaje i da mu se čini da „sve stranke žele da ovaj mandat protekne u drugačijoj atmosferi nego prethodni saziv“.

A upitan zašto je SNS predložio baš Orlića za svog kandidata za predsednika Skupština, on kaže da je važna dimenzija da predsednik Narodne skupštine treba da bude izabran iz redova poslanika, treba biti objektivan, parlament nije institucija od prvorazrdnog značaja i moći u Srbiji, i prosto svi najvažniji politički akteri se trude da budu u izvršnoj vlasti ili blizu nje“.

„Dakle, postoji ta jedna zakonodavna barijera da se u ovom momentu pronađe neko ko bi imao veći status u stranci. On je prepoznat u stranci da ima budućnost, ako se pogleda njegova karijera, od 2015. godine kada je postao poslanik primećen je njegov politički napredak“, navodi Klačar i dodaje da je tu i „odluka iza koje je stao Vučić prošle godine – a to je neka vrsta podmlađivanja stranke“.

Podseća i da Orlić dolazi sa mesta potpredsednika Skupštine i da već ima neko iskustvo.

„Kako će se on postaviti, neće zavisiti samo od njega, već od strateških procena SNS“, ocenjuje Klačar.

Dodaje i da se sada prvi put dešava, ako i premijer bude kadar vladajuće stranke, da će sve četiri najvažnije pozicije u državi biti vezane za SNS (predsednik, premijer, predsednik Skupštine i gradonačelnik Beograda).

„Promenile su se političke okolnosti, a i možda je SNS u prethodnom periodu dala previše funkcija i odgovornosti onima koji nisu potekli iz nje, hoće da vrati političku moć unutar stranke, što nije ni loše za politički sistem u celini u Srbiji.

A na pitanje koju bi funkciju u novoj vladi mogao da ima dosadašnji predsednik Skupštine Ivica Dačić, on kaže da je za očekivati da to bude neko važno i značajno mesto, ako nastavi saradnju sa SNS.

„Ova vlada se formira u vrlo složenim spoljnopolitičkim problemima i traži se pažljiva formula i u odabiru ministara i u odabiru vladajuće većine“, smatra Klačar.

Što se tiče uloge opozicije u Skupštini, on kaže da je za opoziciju puno bolje da bude u parlamentu nego izvan njega.

A na to kako tumači neslaganja u opoziciji, on ocenjuje da ona nije jedinstvena, „oni su politički konkurenti jedni drugima, nije neočekivano, niti neprirodno, niti je vlast jedinstven entitet niti opozicija“.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar