Klanšček: Odrediti kriterijume prema kojima će opozicione stranke biti na RTS-u

Vesti 27. jul 202114:29 > 15:21 28 komentara
Branko Klanšček (Foto: N1)

Predsednik UO RTS-a Branko Klanšček izjavio je u emisiji N1 studio Live da bi trebalo utvrditi kriterijum prema kome bi se opozicione stranke pojavljivale na RTS-u. On je istakao da opozicije ima, ali da je pitanje u kojoj meri, i podseća da u našoj zemlji ima 123 političkih stranaka. "Hajde da utvrdimo šta su kriterijumi, prema kojima ćemo da odredimo koliko će ko biti zastupljen", poručio je on. On je rekao da RTS kao svaki veliki sistem ima mane, ali da će u narednom periodu raditi na tome da se javni servis unapredi. Ipak, dodaje da Upravni odbor ne može da se meša u uređivačku politiku i da su očekivanja javnosti od članova Upravnog odbora prevelika.

„Javni servis se posmatra isključivo u kontekstu informativnog programa, ali je mnogo važno reći da je mnogo veći od informativnog programa. On treba da informiše, ali treba da zabavi i da edukuje“, kaže Klanšček.

Objašnjava da ne može još uvek da govori sa pozicije predsednika UO na temu ispunjavanja svrhe javnog servisa zbog toga što je skoro izabran na ovu funkciju, i ističe da sa pozicije običnog građanina ili gledalaca može da kaže da „kao i svaki veliki sistem, RTS ima slabosti“, kao i da „uvek ima mesta za poboljšanje“.

Povezane vesti

„Kao gledalac, mislim da RTS mora da ima više svojih produkcija, s obzirom da ima i studia i tehniku, a sada ima puno programa koji su spoljne produkcije. Najobičnije muzičke emisije su spoljne produkcije, iako RTS ima tri orkestra“, navodi on.

Odgovarajući na pitanje zašto RTS nema dečiji program, on Klanšček odgovara: „RTS ima veliki potencijal, i ja kao gledalac postavljam pitanje zašto se taj potencijal ne koristi više. Nekada je RTS imao divne emisije za decu“.

Ističe da se prevelika uloga očekuje od Upravnog odbora RTS-a.

„Upravni odbor ne upravlja, ne uređuje, nije uređivački odbor. Mi po zakonu ne možemo da se mešamo u uređivačku politiku. On bira generalnog direktora i urednike programa, na predlog generalnog direktora“, kaže on.

Govoreći o odnosu sa Draganom Bujoševićem, generalnim direktorom RTS-a, on ističe da se do sada sastao samo jednom sa njim, i da je to bio „jedan protokolarni sastanak“.

„Nagomilale su se stvari koje je trebalo protokolarno usvojiti i nema tu ništa posebno i specijalno“, kazao je on i naglasio da se Upravni odbor ne bavi uređivačkom politikom.

„Ostavio sam svoje političke stavove ispred vrata UO RTS-a“

„To je kao kada bi vama vaš vlasnik došao i rekao pozovi ovog ili onog u emisiju. Mi nadgledamo poslovanje RTS-a“, kazao je gost N1.

On kaže da je opozicija prisutna na RTS-u, ali ne želi da procenjuje da li je ima dovoljno.

„Ja sam do sada iznosio svoje političke stavove, ali mislim da bi sada bilo korektno da ih ostavim ispred vrata UO. Opozicije ima, ali je pitanje u kojoj meri. Ja očekujem od pregovora (opozicije i vlasti) kada govorimo o zastupljenosti opozicije na RTS-u da vidimo koji će to kriterijumi odrediti meru zastupljenosti određene političke partije na javnom servisu. Moramo ostaviti po strani lične doživljaje. Neki mediji su kreirali da postoje tri političke partije opozicije, i da je to jedina opozicija. Sva druga opozicija je kriva, ili je Vučićeva… To u uređivačkom smislu ne može tako. Moramo poštovati činjenicu da u Srbiji postoje 123 stranke“, navodi Klanšček.

Smatra da treba usvojiti kriterijume prema kojima će određena politička organizacija biti na javnom servisu.

Ne slaže se sa primedbe da veliki broj stranaka od navedenih 123 stranaka nije aktivno, i poziva opozicione stranke na dogovor kako bi se utvrdio kriterijum prema kojima bi trebalo da se pojavljuju na RTS-u.

„Nisam političar, niti sam član ijedne političke stranke. Ja samo hoću da upozorim ljude da ne očekuju promene preko noći. Tu treba zavrnuti rukave i zaista raditi i angažovati se“, zaključio je Klanšček.

Pogledajte snimak emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare