Vozač GSP: Hoće da vode državu, a ni klime ne mogu da poprave

Vesti 29. jun 202108:37 > 13:57 143 komentara
Vrućina, gradski prevoz, GSP, klima uređaj, klimatizovano vozilo, leto, rashlađivanje, prozor, promaja
N1

“Ako ste došli da me pitate da li radi klima, reći ću vam - ne radi. A tako je u većini gradskih autobusa, ne samo kod mene. Ne mogu ni klime da poprave, a hoće da vode državu“, prepričala nam je čitateljka Marija razgovor koji je vodila sa vozačem GSP “Beograd“, dok je kupovala kartu u, kako kaže, autobusu-sauni.

Na vozila gradskog prevoza u kojima uprkos ekstremno visokim temperaturama ne rade klima-uređaji požalio nam se i čitalac Marko iz Beograda.

”Teško je opisati koliko je mučno voziti se gradskim prevozom bez klime na ovako velikoj vrućini i to pod maskom. Iskreno, nikad nisam pisao nekom mediju, ali se nadam da ćete makar istražiti i pisanjem uticati na GSP da svi autobusi, ili makar većina njih, budu klimatizovani”, poručio nam je Marko.

Vrućina, gradski prevoz, GSP, klima uređaj, klimatizovano vozilo, leto, rashlađivanje, prozor, promaja
N1

Da se Beograđani voze gradskim autobusima u kojima ne funkcionišu klima-uređaji uverila se i ekipa portala N1, koje je ušla u nekoliko vozila javnog gradskog prevoza na Novom Beogradu. Otvoreni prozori, pa čak i vrata, nisu bili od velike pomoći vidno nervoznim putnicima, sa čijih čela se doslovce slivao znoj.

Zbog čega u rekordno toplim danima u prestonici ne rade klima-uređaji u svim vozilima gradskog prevoza pokušali smo da saznamo u Gradskom saobraćajnom preduzeću “Beograd“, čija je osnovna delatnost prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Vrućina, gradski prevoz, GSP, klima uređaj, klimatizovano vozilo, leto, rashlađivanje, prozor, promaja
N1

Nadležne iz tog javnog komunalnog preduzeća upitali smo koliko vozila gradskog prevoza je opremljeno ispravnim klima-uređajima, da li je određena spoljna temperatura vazduha propisana kao uslov za uključivanje klima-uređaja u vozilima i mogu li vozači samostalno da odlučuju da li će i kada uključiti klima-uređaj u vozilu.

Nažalost, rukovodstvo GSP “Beograd“ ostalo je nemo na naša pitanja, ali i na muke Beograđana koji u ovim vrelim danima koriste gradski prevoz. Identična pitanja postavili smo i Sekretarijatu za javni prevoz, kao i Beokom servisu, ali epilog je isti – odgovora nema.

Vesić: Ne mogu da budem zadovoljan

goran vesić
N1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je druge strane, bio raspoložen da za N1 govori o problemima sa klimama u javnom prevozu. Poručuje da ne može da budem zadovoljan dok u svim autobusima javnog prevoza ne funkcioniše klima.

„Nažalost, ima vozača koji ne žele da uključe klimu, ima i toga, ali to je manji broj ljudi. 467 autobusa trenutno ima ispravnu klimu, od ukupno 592 koliko se nalazi na ulicama. Ali morate da znate da postoji negde stotinak autobusa, nešto malo manje od sto, koji apsolutno nemaju klimu. To su autobusi stari, koji su od pre 2012. godine, koji su bez klime, i mi sada menjamo te autobuse ovom kupovinom 100 novih autobusa koji će početi da se isporučuju krajem godine. I kako budemo obnavljali, ti autobusi polako odlaze u istoriju, više nećemo imati autobuse bez klime“, obećava zamenik gradonačelnika.

Dodaje i da se desila „jedna bizarna situacija na početku“, kada je prvi put pitao zašto se klima u autobusima ne uključuje.

„Oni su mi pokazali da postoji neko naređenje još iz kovida, da ne sme da se uključuje klima, onda smo mi to, kao Gradski štab, poništili i rekli da ne možete na 40 stepeni da ne uključujete klimu, tako da je to rešeno“, uverava Vesić.

Kaže da je u toku i nabavka rezervnih delova i popravka klima uređaja u vozilima u kojima oni ne rade.

„I to će biti u najbržem mogućem roku završeno, ali to vam je živa materija – gase se, kvare se, to je naprosto tako. Imate dosta onih autobusa gde su klime naknadno ugrađivane, te klime uopšte nisu dobrog kvaliteta, ali one završavaju posao, jer bolje je da imate bilo kakvu klimu nego da nemate, a daleko su od onih autobusa koji imaju ugrađenu klimu“, navodi Vesić.

Podseća i da su prvi autobusi sa ugrađenom klimom koji su nabavljeni za GSP Beograd, bili poljski Solarisi 2013. godine, a zatim i svi koji su kupovani posle toga.