Ključne zamerke: Politizacija policije i protivustavna ovlašćenja službenika

Vesti 15. dec 202219:26 4 komentara

Novi Nacrt Zakona o policiji u centru je pažnje javnosti od kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova zakazalo termine za javnu raspravu o njemu i objavilo tekst nacrta. U odnosu na prethodni Nacrt zakona koji je povučen pod pritiskom javnosti, poslednji tekst koji će se na javnoj raspravi naći krajem decembra, nosi tek kozmetičke izmene.

Politizacija policije i protivustavna ovlašćenja policijskih službenika – u najkraćem, to su ključne zamerke na poslednji Nacrt zakona o policiji. Ministar i više nego ranije uticaće na operativni rad policije, kao da direktor policije nije ni potreban. Godinu dana srpska policija je bez svog prvog čoveka, otkako je bivšem direktoru policije Vladimiru Rebiću mandat istekao krajem decembra 2021. godine.

Povezano:

Pretpostavljalo se da se čekalo da prođu izboru, pa da se sastavi nova Vlada, ali i dva meseca nakon što je Vlada izabrana policija je i dalje „obezglavljena“.

Novim nacrtom prvi put se institucionalizuje sistem biometrijskog nadzora i obrade biometrijskih podataka, sa tim da je biometrija ovim Nacrtom predviđena da se koristi kao posebna dokazna radnja uz dozvolu suda i tužilaštva.

Uz odobrenje direktora policije i prethodnu saglasnost ministra, proširen je krug subjekata koji mogu koristiti pojam „Policija” – srednje škole, visokoškolske ustanove, sindikalne organizacije ali i drugi subjekti, po proceni i odobrenju direktora policije.

Ministar policije može da zahteva posebne izveštaje u vezi sa radom policije.

Povećan je broj policijskih ovašćenja, što podrazumeva ulazak u tuđi stan i druge prostorije, bez sudskog naloga i vršenje uviđaja. Ali i uklanjanje dronova.

Na policijskim uniformama umesto prezimena policijskih službenika nalaziće se određene oznake prema kojima će moći da se utvrdi njihov identitet, ali građani neće znati ko su policajci koji postupaju prema njima.

Predviđena su nova sredstva prinude kao korak bliže humanizaciji sredstava prinude i korak dalje od upotrebe vatrenog oružja kao krajnjeg sredstva.

Omogućeno je preuzimanje zaposlenih ne samo iz drugih državnih organa, već i iz organa pokrajinske autonomije ili organa jedinice lokalne samouprave.

Zaposleni koji će raditi na specifičnim radnim mestima u oviru MUP-a se mogu biti primljeni bez konkursa.

Stručnjaci upozoravaju da novi Nacrt zakona o policiji nije po meri građana Srbije niti unapređuje rad policije onako kako je to preporučila Evropska komisija, posebno kada je reč o saradnji policije i tužilaštva. Inače, treba imati u vidu da se Vlada Srbije na to obavezala u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Stari problemi u policiji ostaće aktuelni, ukoliko najnoviji Nacrt zakona o policiji u ovom obliku ne bude povučen i uđe u skupštinsku proceduru. Sasvim sigurno o nacrtu će se raspravljati u samom finišu ove godine, ukupno 12 sati rasprave za ovako važan zakon. Stručne organizacije zato traže da se javna rasprava produži do kraja januara sledeće godine.