Ko će istrajati duže na Savskom nasipu i u Šodrošu, vlast ili građani?

Vesti 26. mar 202311:59 > 17:04 11 komentara

Branislav Tomić i Dušan Čavić iz organizacije ''Za naš kej", kao i aktivista iz Novog Sada Brajan Brković ocenili su u emisiji Novi dan da vlast kontinuirano gazi zakonske propise kako bi ostvarila svoje zacrtane građevinske planove.

Podsetimo, dešavanja koja su svakako obeležila ovu sedmicu su protesti na Savskom nasipu na Novom Beogradu i na Šodrošu u Novom Sadu. Juče je na Savskom nasipu bilo veoma burno, gde je gradski urbanista Marko Stojčić došao da razgovara sa stanovnicima dva novobeogradska bloka. Umesto razgovora dočekali su ga zvižduci i povici “odlazi“.

Povezane vesti

On je u nekoliko navrata ponovio da nikakvo bušenje i rušenje nasipa nije ni bilo u planu, ali nije imao odgovor na pitanja otkud onda pored samog nasipa onoliko iskopanih rupa.

Stojčić je sa sobom poneo i dozvolu za izvođenje radova koja je tog dana postala pravosnažna, na šta su brojni stanovnici ponovo upitali kako su onda kopanja vršena bez pravosnažne dozvole.

„Gradski urbanista nam je rekao da su oni dobili dozvolu od Javnog preduzeća „Srbijavode“ da vrše rekonstrukciju keja. Sve je protivzakonito, ali i da oni to urade, ako kiksnu ovde, mi ćemo biti svi pod vodom. Podsećam da oni ne znaju ni kocke da nameste na Trgu republike. Bez obzira gde bude kontrukcija nasipa koji su počeli da grade, Sava zna da dođe do toga. Ako to propusti – plivaćemo“, upozorio je Čavić.

Branislav Tomić konstatuje da postoje pravila o izgradnji nasipa, i da je sve to formulisano u pokviru zakona.

„Zakon ne može da sadrži nikakvu infrastrukturu. On nije namenjen za takvu stvar, niti se sme oštećivati da bi se bilo kakva infrastruktura kroz njega provlačila. Ovde nije u pitanju da li je nešto bezbedno ili nije, struka je odavno rekla da ovo nije bezbedno“, istakao je Tomić.

Smatra da su ključni problem u priči oko savskog nasipa nadležni u „Srbijavodama“, koji ne obavljaju svoju funkciju.

„Oni će poikušati da vam kažu da je sve to dozvoljeno, da to može, međutim, zakon to ne dozvoljava uopšte. Bilo kakvo kopanje je zabranjeno“, naglašava Tomić.

Čavić navodi da je odlika ove vlasti postala da prvo krenu u javne radove, a da nakon toga tek skupljaju potrebne dozvole kako bi se ti radovi izveli.

„Gradski urbanista je pokušao da nas ‘pegla’. Buši se nasip, a tvrdi da se ne buši. To je kao kada bi ja kazao da se zovem Milena Ćatović, a muško sam i ime mi je Dušan“, predočava Čavić.

N1

Brajan Brković kaže da je i u Novom Sadu, na Šodrošu „sve vreme u pitanju fingiranje dokumentacije“. Tvrdi da je Pokrajinska inspekcija načinila lažni izveštaj.

„To je mehanizam kojim oni pribegavaju. Međutim, jedan od benefita aktivizma na Šodrošu je što devet meseci konstantnim pritiskom njih teramo da sakupljaju dozvolu po dozvolu. Maltene ih učimo šta treba da rade. Njihova inspekcija je izašla na teren i lažiran je izveštaj o seči drveća. Nama je jasno da Aleksandar Vučić ima maksimalnu odgovornost i da svima govori šta da rade, ali mi moramo pritisnuti sve institucije, kao i sve one koji odlučuju o ovome“, istakao je Brković.

Čavić podseća da i aktuelni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić pribegava nelegalnoj gradnji, kao i da koristi svoju funkciju za dogradnju kuće za šta nema dozvolu. Takođe, Šapić je tom prilikom i oštetio najbliže komšije, a sve nadležne instoitucije se ne bave tim problemom.

„Šapić se dobro snalazi u bazenima, ali mi nismo, da prostite, sisali vesla, niti ćemo sisati vesla“, naglasio je Čavić.

Brković ocenjuje da nikakvo naknadno izdavanje dozvola za ono što se radi na Šodrošu „ne bi moglo da opere sadašnju vlast“.

„Njih posle svega što su uradili, ni Dunav ne može da opere, pa ni fingirane dozvole, koje bi možda mogli da pokažu. Imamo dve, tri situacije u kojima su oni priznali svoju krivicu, da su nešto nelegalno sekli, ali za to niko nije odgovorao. Sa druge strane akrivisti imaju preko 70 prekršajnih i krivičnih prijava“, kazao je Brković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare