Ko i zašto šalje dojave o bombama – zastrašivanje ili ozbiljna pretnja?

Vesti 17. maj 202219:40 > 18. maj 2022 11:00 2 komentara

Ko i zašto šalje preteće dojave o bombama? Da li se radi o zastrašivanju, upozorenju ili ozbiljnoj pretnji?

Od 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, juče su tokom prepodneva i popodneva 173 mejlom dobile dojave o postavljenoj bombi.

Povezane vesti

Jedna od njih je i novobeogradska osnovna škola „Knjeginja Milica“, gde je nastava jutros počela redovno, nakon što je kontradiverziona jedinica potvrdila da nema opasnosti.

„Bukvalno svaki ormarić i svaka klupa se gleda. Škole su između tri i po, četiri hiljade, pa do osam, deset hiljada kvadrata. Proći sve to sa dva, tri ili pet ljudi je dosta obiman posao i naravno da je trajalo dugo“, kazao je direktor OŠ „Knjeginja Milica“ Darko Eger.

A negde je taj posao trajao i danas zbog čega se, kako navodi Ministarstvo prosvete, u 88 škola nastava danas odvijala onlajn.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da nema dovoljno protivdiverzionih timova, ali radilo se i u toku noći. Zaključuje – očigledno je da postoji histerija i politička pozadina.

„Deca ne mogu biti i ne smeju biti meta bilo čijeg političkog cilja i u tom smislu zaista sve činimo da ovu vanrednu, sada već, situaciju na neki način neutrališemo“, kaže Ružić.

Iako se još čeka zvanična reakcija Tužilaštva za organizovani kriminal i Odeljenja za visokotehnološki kriminal, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin tvrdi da je cilj svih napada da Srbija odluke donosi pod pritiskom i u strahu.

„Protiv Srbije se vodi specijalni rat. Sa različitih adresa iz više evropskih država stižu pretnje na adrese institucija, novinskih kuća, privrednih društava. Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od strane bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje“, kaže Vulin.

I predsednica Vlade Ana Brnabić je sličnog viđenja, na koje je navodi jedan detalj – odabir tropikarijuma za metu.

„Kod nas je on mali, to je privatni tropikarijum. To je jedan primer za mene da je neko planirao, da to dolazi iz inostranstva, zato što da je to neko radio u Republici Srbiji, verujte, nikada mu na pamet ne bi pao beogradski tropikarijum“, smatra Brnabić.

Sa druge strane, stručnjaci za sajber bezbednost su oprezniji sa ocenama.

„Nemate identifikaciju, lak način da identifikujete onoga ko je to poslao, posebno kad se šalje sa nekih anonimnih servera, kao Što su ovi sa kojih se slalo – Yandex ili Proton. Jedini način na koji možete da delujete jeste da tražite recimo preko Evropola“, ukazuje ekspert za sajber bezbednost Adel Abusara.

Objašnjavaju eksperti, ako je dojava zaista došla sa ruske ili švajcarske mreže, ne znači da je poslata sa teritorije neke od tih zemalja.

„To može da bude, a i ne mora da bude. To može da se ‘fejkuje’, odnosno, kako se to kaže u IT svetu – ‘spufuje’. Znači, možete da predstavite IP adresu koju želite“, navodi ekspert za sajber bezbednost Goran Kunjadić.

Stručnjaci su saglasni, reč je o krivičnom delu i širenju straha, kog je i danas bilo, pa su evakuisani tržni centri „Rajićeva“ i „Big“, ali i policijska uprava u Kragujevcu, kojoj je telefonom prijavljeno da je u njenoj zgradi postavljena bomba.

Komentari (2)

Vidi sve komentare