Ko iskaže stav, dobije premeštaj… Šta nam govori slučaj tužiteljke Paunović

Vesti 28. feb 202319:21 14 komentara

Tužiteljka Jasmina Paunović, koja je više od godinu dana radila na slučaju EPS-a, kaže za N1 da veruje da je na njeno premeštanje iz Odeljenja za korupciju u drugo odeljenje uticalo to što je u vajber grupi upozorila da način na koji viši javni tužilac Nenad Stefanović očekuje da se radi - protivzakonit i protivustavan. Poznavaoci prilika poručuju da Državno veće tužilaca i nadležni organi moraju podhitno da rasprave da li u slučaju smenjenih tužiteljki postoji disciplinska odgovornost šefa odeljenja.

Više od godinu dana je radila na slučaju EPS-a. Pored odgovornosti u poslu, važno je, kaže, i da tužilac ima stav. Zbog toga što ga ima, u vajber grupi se usprotivila informaciji da o svakom budućem radu sa policijom – tužitelji moraju da se konsultuju sa svojim šefom odeljenja.

„Sutradan sam pozvana i rečeno mi je da ću biti raspoređena u opšti kriminal upravo zbog poruke, e sad, vi procenite da li je zbog poruke ili zbog ovog što sam ja radila, ja imam svoj stav o tome, da je sve to mnogo slučajno da bih poverovala da su slučajnosti“, navodi Paunović.

POVEZANE VESTI:

N1: Koji je Vaš stav – šta mislite, zašto ste prebačeni iz jednog u drugo odeljenje?

„Ja mislim da je i jedno i drugo uticalo na to i poruka i sam predmet“, dodala je.

Tužiteljka Jasmina Paunović kaže i da su uslovi za rad u Višem javnom tužilaštvu ponižavajući. Posao dodatno otežava i to što se pred tužioce postavljaju nerealni zahtevi koji ih ometaju u poslu.

„Ja to shvatam kao znak – no, no, ne može tako. Ne može da se radi onako kako ti misliš, a to je upravo ta poruka koju sam pustila, no, no, ne smeš da radiš, nego moraš mene prvo da konsultuješ, da li će biti krivične prijave ili izveštaja, to je upravo to, nisi ti samostalan, ti nemaš integritet da radiš, dok prvo mene ne pitaš, odnnosno rukovodioca odeljenje, da li to tako treba ili ne treba“, rekla je ona.

Zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić kaže da svi signali jasno pokazuju da u funkcionisanju Višeg javnog tužilaštva postoje problemi. Dodaje i da su starešine tužilaštva postojale i pre Nenada Stefanovića, ali da se slučaj poput ekspresne smene dve tužitaljke ne pamti.

„To ugrožava poverenje javnosti u rad tog tužilaštva, a to je takođe disciplinski prekršaj i to težak, čitavu stvar treba vratiti u javnotužilački sistem, da naše institucije, pre svega Državno veće tužilaca i disciplinski organi moraju podhitno da rasprave da li u ovom slučaju postoji i u kojoj meri postoji disciplinska odgovornost Nenada Stefanovića“, rekao je zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić.

Vanredni premeštaji, oduzimanje predmeta – šefovima tužilačkih odeljenja omogućava aktuelni zakon. Međutim, tome bi uskoro trebalo da stnane na put primena novih pravosudnih zakona. Bar su to očekivanja Društva sudija.

„Jedva čekamo da počnu da se primenjuju novi pravosudni zakoni, jer će oni ovakvu samovolju, proizvoljnost i pristrasnost onemogućiti, a ako bi se ipak nešto desilo što ne sme da se dešava, onda je tužiocima novim zakonima obezbeđen delotvoran pravni lek“, rekla je Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

„Ukoliko javni tužilac menja godišnji rasproed više puta u toku godine, javni tužilac, a sadašnji zamenik, može protiv takve odluke da izjavi prigovor Visokom savetu tužilaštva“, podseća Goran Ilić.

Zamenik republičkog javnog tužioca dodaje i da često oduzimanje predmeta bez ikakvog obrazloženja i dodeljivanje različitim tužiocima – stvara zastoj u radu Javnog tužilaštva i da svaki poremećaj u njegovom funkcionisanju može da bude težak disciplinski prekršaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare