N1 pita MUP: Ko je odlučio da policija ne reaguje na upad u dvorište redakcije?

Vesti 31. maj 202312:35 43 komentara
N1

N1 zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova da utvrdi ko je doneo odluku da policija ne reaguje u slučaju upada grupe građana “Narodni štab” na privatni posed naše medijske kuće i dozvoli im da satima maltretiraju zaposlene, uskraćujući im traženu zaštitu.

Podsetimo, nekoliko desetina građana u utorak je neovlašćeno ušlo u dvorište ispred N1 i satima ometalo rad novinara. U više navrata smo kontaktirali nadležne policijske službe, upozoravajući ih na situaciju u kojoj se nalazimo, tražeći da okupljene isprate iz našeg dvorišta i zaštite zaposlene, ali je reakcija izostala. Napominjemo da ovaj skup nije je bio prijavljen i da je održan na privatnom, zatvorenom posedu za koji je jasno da ne predstavlja javnu površinu, odnosno gde je zakonom izričito zabranjeno okupljanje.

Nereagovanje policije na naše pozive za pomoć samo dodatno podgrevaju atmosferu straha i nesigurnosti u kojoj se nalazimo. Već nedeljama unazad ukazujemo da targetiranje i kampanja koju protiv N1 vode najviši državni funkcioneri može dovesti do ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti novinara, reportera, snimatelja i ostalih zaposlenih u produkciji N1.

Ovakvim ponašanjem policije, koja se kao i u slučaju Savamale, odlučila za selektivnu primenu zakona šalje se pogrešna poruka javnosti da se napadi na medije koji nisu pod kontrolom države mogu tolerisati i da se nekažnjeno može kršiti zakon i ugrožavati privatna imovina.

Ne želimo da verujemo da je ceo ovaj događaj jedna organizovana akcija koja za cilj ima dodatni pritisak na N1, te zato tražimo od nadležnih službi u MUP-u ali i Zaštitnika građana da ispitaju ovaj slučaj i utvrde ko je dao “zeleno svetlo” da policija ne radi svoj posao.

Neophodno je da se identifikuju propusti, a odgovorni pojedinci snose konsekvence za svoje postupke. Istovremeno, pravni tim N1 već radi analizu situacije te ćemo naknadno odlučiti o podnošenju krivičnih prijava i pokretanju drugih pravnih postupaka.

O ovom slučaju već smo obavestili međunarodne organizacije koje se bave zaštitom novinara a u toku dana obavestićemo i evropske institucije i predstavnike diplomatskog kora u Srbiji.

Dodatno, apelujemo na nadležne organe da preduzmu sve neophodne korake kako bi osigurali da se slični incidenti ne ponove u budućnosti a sve javne funkcionere da pažljivo biraju reči u svojim nastupima kako se tenzije i podele u društvu ne bi dodatno pojačavale.

POVEZANE VESTI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare