Ko je Savo Manojlović – kandidat za gradonačelnika pokreta „Kreni-promeni“

Vesti 24. apr 202410:35 113 komentara
Lider pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović
Amir Hamzagić/Nova.rs

Savo Manojlović, direktor kampanje "Kreni - promeni", biće kandidat za gradonačelnika na predstojećim beogradskim izborima koji će se održati 2. juna. Manojlović je precizirao da će ovaj pokret na beogradske izbore izaći samostalno, kao i da će narednih dana biti doneta odluka da li će učestvovati na izborima u još nekom gradu, osim u Beogradu.

„Ključni problemi ovog momenta nisu preseljenje birača u Beogradu, nisu ni mediji koji su zatvoreni, nisu ni to što su ove teme koje su zatvorile sve teme običnog čoveka. Čini mi se da nije ni to što živimo u jednom od najzagađenijih gradova, nije ni to što živimo u gradu sa najvišim stepenom korupcije. Meni se čini da su ključni problemi Beograda apatija koju osećamo i kada nas ljudi pitaju što smo se sada odlučili na ovaj korak, odlučili smo se jer možemo da napravimo promenu u Beogradu“, rekao je Manojlović.

Ko je Savo Manojlović?

Savo Manojlović rođen je u Prištini 1986. godine.

U zvaničnoj biografiji navodi da je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2008. godine, sa prosekom 9,32, prenosi nova.rs.

Tokom studiranja bio je stipendista Vlade Republike Srbije, Kluba privrednika, Rotary kluba Beograd Čukarica i Fondacije Konrad Adenauer.

Ističe da je master studije završio na istom fakultetu sa radom „Pojedinačni politički akti – razgraničenje od upravnih akata“ (9,75). Takođe, doktorirao je na Pravnom fakultetu, a za doktorsku disertaciju dobio je i nagradu Fondacije „Miodraga Jovičić“ za najbolji doktorat i naučni doprinos u oblasti ustavnog prava i političkog sistema za 2020. i 2021. godinu.

Manojlović je široj javnosti postao poznat kao predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koje se dugo zalagalo za izmenu Zakona o elektronskim medijima, kojim bi se regulisao rijaliti program i govor mržnje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Kao pravniku i predsedniku Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, njegovo polje delovanja fokusirano je da detektuje pravni problem, u čemu mu pomaže stručni savet sačinjen od profesora, advokata i naučnika, a potom se bavi stvaranjem javnog, medijskog pritiska, za koji kaže da je „neka vrsta neminovnosti ako želite promenu, s obzirom na to da se nalazimo u društvu gde se prava ne ostvaruju uvek legalnim putem“.

Kako deluje i šta radi Manojlović javnost je imala prilike da upozna preko inicijative „Kreni-promeni“ i peticija koje se prikupljaju, od akcija „Zašto vidimo vazduh“, „Stop privatizaciji Instituta Jaroslav Černi“, legaliazacije kanabisa u medicinske svrhe, do inicijativa „Kome smetaju karikature Dušana Petričića“, „Stop hitnom izboru Zagorke Dolovac“, „Sačuvajmo naš parkić“ i „Sačuvajmo Rakitu“.

Tokom 2021. godine organizovao je blokade i proteste u Beogradu protiv predloga izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, Zakona o eksproprijaciji, ali i protiv uništavanja vodoizvorišta Makiš u Beogradu i dolaska kompanije Rio Tinto.

Nakon blokada pokrenuo je narodnu inicijativu za zabranu litijuma i tom prilikom skupio više od 38.000 potpisa. Još uvek nije poznato gde se nalaze potpisi i zašto inicijativa nije došla na dnevni red u Narodnoj skupštini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare