Ko je tužiteljka kod koje ide Milenković? Obustavila istragu u vezi s Belivukom

Vesti 10. jul 202219:13 > 19:25 26 komentara

Policijski načelnik koji je otkrio Jovanjicu, Slobodan Milenković, u utorak će se u svojstvu građanina u Višem javnom tužilaštvu izjasniti o navodima bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović da on, kako je rekla, "radi drogu". Saslušanje je prošle nedelje odloženo na Milenkovićevu molbu. Novinari koji prate ovaj slučaj poručuju da je još jednom Tužilaštvo postupilo selektivno i upozoravaju da će inspektora Milenkovića ispitivati tužiteljka koja je zaustavila istragu u slučaju "Pančevačka kasarna".

Gotovo ceo sat proveo je u kancelariji tužiteljke, a nije mu postavljeno nijedno pitanje.

Novinari: Kako je prošlo saslušanje?

Milenković: Profesionalno.

POVEZANE VESTI:

Možda je načelnik četvrtog odeljenja beogradske policije prošle srede bio ironičan u tom komentaru, ali će i ovog utorka biti pokrenuto pitanje profesionalnog postupanja prema policajcu koji ne diže ruke od Jovanjice. Dok, zbog međusobnih optužbi, bivšeg ministra policije i bivšu državnu sekretarku u MUP-u saslušava Sektor unutrašnje kontrole, a oni više ne rade u policiji, inspektora Milenkovića zbog navoda Hrkalović da je narko diler poziva direktno Tužilaštvo.

„Da Tužilaštvo selektivno postupa poznato je celokupnoj javnosti poslednjih godina. Bilo je evidentno da će slučaj sigurno biti dodeljen nekom specifičnom tužiocu, da ga tako nazovem, zbog osetljivosti ukupnog postupka, tj. cele priče“, smatra novinar Nova.rs Ivan Milićević.

A slučaj je dodeljen tužiteljki Željki Nikolaidis. Novinar Milićević kaže da se treba vratiti nekoliko godina unazad na slučaj „Pančevačke kasarne“, u kojoj su gađanje uvežbavali Veljko Belivuk, pokojni Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković Vučko, kao i sekretar Vlade Novak Nedić. Istragu je vodila tužiteljka Nikolaidis.

„Posle istrage koja je trajala nekoliko meseci, tokom koje su saslušani brojni svedoci koji su to potvrdili i tokom koje je utvrđeno da su iz dnevnika poseta kasarni iscepane stranice, a video snimci presnimljeni, tužiteljka Nikolaidis je zakjljučila da nema dokaza i obustavila je istragu dalju i neposredno posle toga je unapređena“, rekao je Milićević.

Tužiteljka unapređena, a onaj koji je podneo krivičnu prijavu u tom slučaju poslat je na Vojno-disciplinski sud. Nikog iz Vojnog sindikata Srbije koji je uzbunio javnost, jer je vojno strelište služilo za uvežbavanje gađanja osobama iz krimogene sredine, tužiteljka nije ni saslušala, a da paradoks bude još veći, kasnije je, sud u Somboru utvrdio da su vojnici govorili istinu, kasno.

„Nakon toga sam osuđen gubitkom čina i službe u vojsci i ti postupci sudski u vezi sa mojim otkazom još traju, ali očigledno je poruka da svako ko se usudi da ukaže na organizovani kriminal koji ima veze sa vrhom države treba da prođe kao Novica Antić, a sada i kao policajac Milenković“, rekao je predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

I opoziciona političarka Marinika Tepić je na društvenim mrežama komentarisala slučaj Milenković.

„Tužiteljka Nikolaidis, koja je pozvala policajca Milenkovića na razgovor, „krivog“ za otkriće afere „Jovanjica“, poznata je kao drugarica Službe. Dok saslušava, upadljivo koristi šolju na kojoj piše BIA. Ista ona BIA čiji su pripadnici čuvali Jovanjicu. Slučajnost?“, tvitovala je Tepić.

Podsećamo, Milenković se u utorak neće izjašnjavati o slučaju „Jovanjica“, već će isključivo odgovarati na optužbe bivše sekretarke u MUP-u da, kako je rekla, „on radi drogu“. Iako je Milenkovićev advokat Zdenko Tomanović rekao da su nadležni obavešteni da je ozbiljno ugrožena bezbednosti Milenkovića, Tužilaštvo negira da mu je data ili prosleđena takva informacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare