Ko je uočio razliku: Šest meseci bili bez Vlade, sada smo šest meseci sa njom

Vesti 26. apr 202311:05 6 komentara

Politički analitičar Đorđe Vukadinović i glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk ocenili su u Novom danu da je Vlada Srbije u prethodnih pola godine malo šta uradila, kao i da je njen stvari lider predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić. Ovo je najmanje vidljiva vlada sa "najmanje vidljivim ministrima", istakao je Ćulibrk.

Podsetimo, prošlo je tačno šest meseci od kada je nova vlada pred narodnim poslanicima položila zakletvu. Iako se na njeno formiranje čekalo punih pet meseci unapred se znalo da će ta vlada imati oročen rok trajanja na dve godine. Neki ministru su zauvek otišli, neki rotirali pozicije, ali ono što je svima zajedničko jeste mandatarka. Ana Brnabić već šest godina je premijerka Srbije. Za to vreme vodila je čak tri vlade, po čemu je i ušla u istoriju, ali hoće li je politička istorija samo po tome i pamtiti?

Za Ćulibrka je fascinantno što će u junu biti šest godina vlada Ane Brnabić, a da nije nijednu sastavila do kraja. Pritom, svakoj od njih je bio navođen rok trajanja.

Povezane vesti

„Da sve bude čudnije, sve se to dešavalo u vreme kada je SNS maltene imala sama imal apsolutnu većinu. To samo govori da imamo nenormalnu situaciju koja nije primerena razvijenim demokratijama… Mi se samo vrtimo iz jedno izbornog ciklusa u drugi. Stalno smo u nekoj vrsti kampanje i odlažu se neodložni poslovi“, naveo je Ćulibrk.

Podseća i da se pola godine nakon formiranja Vlade Srbije opet priča o izborima koji će se održati na jesen ili u proleće sledeće godine.

„Samo o tome pričamo i očito je da se to vlastima jako dopada“, dodao je urednik NIN-a.

Vukadinović je rekao je u pitanju Vučićeva vlada, kao što je Ana Brnabić Vučićev premijer a Srbija Vučićeva država.

„To je tako osim kada nešto pođe po zlu,. Onda se setimo da postoje institucije, odnosno kada treba oprati ruke“, konstatuje Vukadinović.

On je ocenio da je ovo „najmanje vidljiva vlada“ sa „najmanje vidljivim ministrima“. Primećuje i da se izgubila razlika između tehničkog mandata Vlade Srbije i punog mandata, kao i između toga kada država ima vladu, i kada je bez nje.

„Šest meseci smo bili bez Vlade, i sada smo šest meseci sa njom. Ko je uočio razliku“, zapitao je Vukadinović.

Ćulibrk naglašava da je većini građana jasno da zemlju vodi Aleksandar Vučić a ne Vlada Srbije.

Kaže da je trenutna inflacija 16,2 odsto i da je to najveća stopa inflacije u poslednjih 20 godina.

„Moja ključna zamerka Vladi Srbiji je da je Srbija jedina zemlja na svetu i lider po tome što cene idu uzlaznom putanjom. Od septembra prošle godine, u svim zemljama sveta inflacija je počela da pada“, ukazao je Ćulibrk.

Smatra da „svakog dana u svakom pogledu sve više zaostajemo za svetom“.

Vukadinović naglašava da je stanje u mnogim sferama loše, i potencira stanje na Kosovu, za koje vlast tvrdi da je dobro, a ono je – veoma loše.

„Šta se desilo sa Kosovom, sa životom Srba na Kosovu? Oni pričaju kako je pozicija Srba na Kosovu nikad bolja, kako je bilo strašno za vreme prethodne vlasti, a da je sada država jaka i ugledna u svetu. I pogledajte kako to deluje Srbinu sa Kosova koji se svakodnevno bori sa problemima… Bilans za 10 godina na zvanično najvažnijem državnom pitanju pokazuje sav apsurd priče o tome kako svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo“, navodi Vukadinović.

Ćulibrk je izrazio razočarenje ponašanjem Evropske unije prema Srbiji i ocenjuje da je „EU prepustila celu zemlju jednu čoveku da radi šta god da mu padne na pamet dok god se drži agende u vezi sa problemom Kosova“.

„Ovo je samo pozorišna predstava koja je okrenuta nama kao publici. Stranci to gledaju sa strane i kažu: ‘Slušamao šta pričate, ali čekamo da vidimo šta ćete da uradite“, zaključio je Ćulibrk.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare