Ko je vlasnik čuvene kafane u Mionici, građani kažu – „to bog sveti ne zna“

Vesti 11. apr 202119:3711 komentara

Glavno pitanje Mioničana je: Čija je čuvena „Kevića kafana“? Dok naslednici pokojnog Dragana Kevića pokazuju validna dokumenta o pravu na vlasništvo, na sajtu opštine Mionica može se pročitati da je Opština „Kevića kafanu“ dala na koriščenje Srednjoj školi u toj varoši i da se u tom objektu planira otvaranje „Etno kuće“.

U tekstu o Mionici pisanom s početka prošlog veka stoji.

„Mionica je varoš, ima jednu glavnu ulicu u kojoj se često održavaju vašari i gde se nalazi čuvena “Kevića kafana “ u kojoj se dešavaju sve važne stvari“.

Kada se u kratkom tekstu o jednoj varoši nađe mesta i za jednu kafanu, to onda govori o značaju koji ona ima u mioničkoj povesti.

Kevića kafana bila je svedok mnogih važnih dešavanja u ovom kraju, kao i pojedinačnih sudbina, a sada se i sama našla pred sudom pravde.

Naslednici Predraga Josimovića, zvanog Dragan Kević, kako tvrde i dokumentima potkrepljuju, Zakonom o restuticiji pravo vlasništva nad tom kafanom stekli su još 2017. godine. Tada su, kažu, upisani i u Katastar nepokretnosti opštine Mionica. Međutim, opština Mionica ima druge planove sa ovim objektom.

„Ta kafana je 1947. godine oduzeta od mog dede i to nasilnim putem kao što su mene sada izbacili iz ovog objekta, e tako su mog dedu 1947. izbacili isto napolje. Iza objekta je bio stan, koji su isto uzeli porušili i on je izbačen na ulicu. Tek 1950. ili 1955, ne mogu sada da se setim, on je dobio rešenje da mu je to oduzeto”, kaže suvlasnica“ Kevića kafane“ Ivana Vulović.

Opština Mionica već poduže vodi sudski spor sa zakupcem Radoslavom Jovanovićem, ne sa suvlasnicima, „Kevića kafane“. Od njega traži da se iseli iz ovog ugostiteljskog objekta i vrati pravo državine opštini Mionica. Opštinski sud u Mionici odbio je tužbu opštine kao neosnovanu, ali Apelacioni je sud preinačio presudu opštinskog suda, tako da se ovaj predmet sada nalazi u Kasacionom sudu u Beogradu.

Ali, pre konačne odluke suda u „Kevića kafanu“ su stigli izvršitelji sa policijom. Zajedno sa zakupcem sačekali su ih i vlasnici.

„I onda su oni posle 15 do 20 minuta razvalili vrata i nasilno ušli u objekat. Onda je ušlo njih dvadesetoro, policija me legitmisala i rekli da napustim objekat da me ne bi nasilno privodili tamo”, kaže Ivana Vulović.

Na pitanje N1 upućeno zakupcu Radoslavu Jovanoviću zašto opština tuži njega, a ne naslednike pokojnog Kevića, on odgovara.

“Problemi oko kafane učestalo su počeli 2016. godine kada su oni na silu pokušali da otmu objekat. Ja sam se tada suprostavio i nisam im dozvolio zato što je objekat privatno vlasništvo, nije opštinsko. Tada su mi slali razne inspekcije, bio sam na udaru inspekcijskih kontrola”, navodi Jovanović.

Ovim povodom obratili smo se i Bobanu Jankoviću, predsedniku opštine Mionica. On nije želeo da daje izjavu za televiziju ali nam je u telefonskom razgovoru rekao da se „stvari“ oko „Kevića kafane“ nepotrebno politizuju, a da je on dužan da štiti interese svih građana Mionice.

Pitali smo pravnog zastupnika naslednika pokojnog Dragana Kevića, advokata Radoslava Tadića, koji su argumenti opštine Mionica na sudu, te se ponaša kao vlasnik „Kevića kafane“.

“Oni su učestvovali u postupku pred Agencijom za restituciju i njihov jedini argument je to što žele da to bude njihovo. Oni nemaju nikakav pravni osnov, oni nikada nisu bili ni uknjiženi, nikada ni su bili ni korisnici ni držaoci ove kafane. Jedino se pozivaju na presudu Apelacionog suda koja je potpuno nezakonita”, kaže advokat suvlasnika Radoslav Tadić.

Usput smo se raspitali i kod varošana ko je vlasnik „Kevića kafane“. Kažu: „To bog sveti ne zna. Ko god da je, samo neka kafanu otvore“.

Kažu poluglasom, onako u poverenju i “da su se u kafani organizovali opozicioni skupovi, te da je i to nekome zasmetalo“.

Komentari

Vaš komentar