Ko manipuliše navodnim prepiskama i kakve to veze ima sa Jovanjicom

Vesti 31. mar 202119:45 > 20:14 10 komentara

Afere sustižu jedna drugu... Ko je koga prisluškivao, ko je kome čitao poruke, koje su stvarne, a koje su montirane? Kako se prepiske sa aplikacije "Razgovor", koju su koristili optuženi u predmetu "Droga Jovanjica", poslednjih meseci dostavljaju pojedinim medijima, ali i opozicionim političarima? I kako su u tim prepiskama završili - tužilac za slučaj Jovanjica, ali i republička tužiteljka Zagorka Dolovac i ministar Nebojša Stefanović?

Nije samo zaplenjena marihuana dokaz tužilaštva da je na Jovanjica bila najveća laboratorija droge u Evropi. Poruke koje su optuženi razmenjivali u aplikaciji „Razgovor“ takođe su jedan od dokaza kako se dogovarao uzgoj i distribucija skanka.

Veštačenjem blekberi telefona, koji su članovi kriminalne grupe obično koristili, utvrđeno je da su tu aplikaciju za razmenu poruka sa prvooptuženim Predragom Koluvijom koristili i optuženi pripadnici MUP, BIA i VOA.

Aplikaciju je korisnicima instalirao Bojan Bogdanović, zvani Pop, koji je i angažovao programera da je napravi. Pred tužiocem Sašom Drecunom, Bogdanović je izjavio da je aplikacija „Razgovor“ čet aplikacija kojom se razmenjuju poruke. To je aplikacija tipa SMS poruka, Viber, WhatsApp, nema mogućnost telefoniranja, ali ima mogućnost razmene poruka tekstualnih i nekih fajlova i slika.

Naveo je da je on instalirao „Džaber“ server na postojeći server, koji u stvari treba da prihvati podatke iz bilo koje čet aplikacije i da ih obrađuje. To je „open sours“ server koji može da instalira bilo ko, nije problem da se instalira, nije komercijalan već besplatan. On je naveo da je to bila ideja okrivljenog Predraga Koluvije i da se javila odavno, a u pravcu toga da firma može da razmenjuje interno podatke. Takođe je izjavio da je on dalji rođak okrivljenog Predraga Koluvije.

I programer aplikacije čeka da svedoči pred Sudom. Koluvija je i dalje u pritvoru. Njegov saradnik iz VOA je u bekstvu, a saradnici iz BIA i policije od 17. septembra 2020. godine brane se sa slobode.

Aplikacija „Razgovor“ je naprasno oživela 16. oktobra 2020. Tada je televiziji N1, sa tajnog mejla, stigao video snimak navodne prepiske u aplikaciji „Razgovor“. U toj prepisci se kao jedan od korisnika aplikacije navodi upravo tužuilac Drecun, a prepiska je pokušaj njegove kompromitacije.

Oko mesec dana kasnije, u sudnici je narodni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, koji je i branilac Predraga Koluvije i policajca optuženog da je bio njegov saradnik u narko biznisu Milana Kendije, rekao: „Aplikacija je softverska igračka. Svakome bi moglo da se dogodi da mu izmontiraju kompromitujuću prepisku i ubace je u aplikaciju ‘Razgovor’, tako nešto bi moglo da se dogodi i tužiocu i takva prepiska bi mogla da završi i u medijima“.

U medijima nije završila ta prepiska, ali jeste ona koju je dobio opozicioni političar, koji je prvi u javnosti govorio o aferi Jovanjica, Miroslav Aleksić. Navodna prepiska se odnosi na drugi slučaj, a u njoj se kao sagovornici navode ministar Nebojša Stefanović i republička tužiteljka Zagorka Dolovac.

„Ljudi sa kojima smo to gledali, utvrdili smo da je ovo lažni dokument. Pazite, u ovih 20 poruka se nalazi kompletna optužnica za Nebojšu Stefanovića i uslov za njegovo hapšenje i smenu Zagorke Dolovac“, rekao je Aleksić.

I opet Đukanović

Odmah posle Aleksića, javnosti se obratio poslanik Vladimir Đukanović, ujedno i jedan od najčešćih kritičara ministra Stefanovića. Upravo Đukanović i u pisanom i u usmenom obraćanju otkriva da prepiska jeste montirana i to baš u aplikaciji „Razgovor“.

„Poslao mu je ko zna odakle i igrao se sa tim, čak mu je poslao i ono EDRC 0001, što tužilac kaže da je to tajni kod za Koluviju. Eto, neki mu transkript stigao, a srušio je suštinski optužnicu, jer je pokazao da eto ta aplikacija može da služi da izmislite neki skeč“, rekao je Đukanović.

Aleksić zahteva od nadležnih da utvrde ko mu je poslao mejl sa prepiskom, a Đukanovićeve reči mu, kako navodi na društvenim mrežama, bude sumnju da upravo branilac okrivljenih i pripadnici bezbednosnih službi zloupotrebljavaju programere s Jovanjice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare