Ko najviše priča u Skupštini Srbije, a čiji su poslanici „najćutljiviji“?

Vesti 30. mar 202306:48 19 komentara
Milenko Jovanov
Fonet/Aleksandar Barda

Šef poslaničke grupe Milenko Jovanov je zbog velikog broja replika najaktivniji poslanik u Skupštini Srbije. Za razliku od njega, prema podacima sajta Otvoreni parlament, 24 pripadnika vladajuće koalicije se samo po jednom obratilo kolegama poslanicima.

Milenko Jovanov iz Srpske napredne stranke najaktivnji je poslanik u najnovijem sazivu Skupštine Srbije. Šef poslaničke grupe SNS se 314 puta obratio kolegama u Skupštini.

Najčešće su u pitanju bile replike (205), zatim govori o aktima (54), amandmanima (43),  a najmanje je pričao o poslovniku, 12 puta. Posle njega, kada su u pitanju „najpričljiviji“ poslanici sledi nekoliko opozicionih političara sa 100 i više obraćanja.

Opozicija se vratila u poslaničke klupe, pitanja četvrtkom nema

Poslednji četvrtak u mesecu je dan za postavljanje pitanja poslanika članovima Vlade Srbije. Međutim, iako je od izbora prošlo skoro godinu dana, članovi Vlade još nisu odgovarali poslanicima, a podsetimo, ova je bila redovna praksa u prošlom sazivu. Nepojavljivanje članova Vlade poklopilo se povratkom opozicije u skupštinske klupe.

Miodrag Gavrilović iz Demokratske stranke (DS) se obratio 151 put, njegov stranački kolega Srđan Milivojević 131 put, Ivana Parlić iz Narodne stranke (NS) govorila je 125 puta, predsednik DS Zoran Lutovac 120 puta, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Moramo-Zajedno (MZ) se obratio 113 puta, a Tamara Milenković-Kerković sa liste Dveri i Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije je tačno u 100 navrata govorila pred poslanicima.

Opozicija o amandmanima i poslovniku

Za razliku od predsednika poslaničkog kluba naprednjaka koji svoje političko delovanje bazira na replikama, navedeni poslanici opozicije govorili najviše o poslovniku i amandmanima, dok su svi zajedno ukupno replicirali 66 puta, od čega najviše Zoran Lutovac – 36 puta.

Sledeći najaktivniji poslanik vladajuće koalicije je Marijan Rističević koji je 74 puta govorio, od čega 38 puta o poslovniku po čemu je 14. na listi aktivnosti poslanika.

U vladajućoj većini najviše neaktivnih

Ako se izuzme Vladimir Orlić koji zbog funkcije predsednika Skupštine nema nijedno obraćanje kao poslanik, 26 narodnih zastupnika je, prema podacima sajta Otvoreni parlament, samo po jednom govorilo u Narodnoj skupštini. Od toga broja, 24 su pripadnici vladajuće koalicije. Među njima su operska pevačica Jadranka Jovanović.

Drecun nevidljiv

Jedan nekada aktivniji poslanik Milovan Drecun se svega dva puta obratio tokom zasedanja.

Ukupno je 18 poslanika koji su se, poput njih, dva puta obratili kolegama i javnosti.

U novom sazivu Narodne skupštine Srbije nalaze se predstavnici 11 izbornih lista, a poslanike ima 31 stranka i pokret. Od njih je 70 odsto narodnih poslanika koji pripadaju vladajućoj većini, 55 odsto poslanika je prvi put u poslaničkim klupama, a 35 odsto je žena.

Komentari (19)

Vidi sve komentare