Predsednik nikako da prežali litijum – „a mi hoćemo da živimo od tri kila cveća“

Vesti 29. nov 202219:21142 komentara

Poslednjih nekoliko nedelja, gde god da je i sa kim god da se sastaje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje, kako kaže, svoju najveću grešku - da se stavi tačka na projekat Jadar i završi saradnja sa kompanijom Rio Tinto. Tu odluku je, podsećamo, u januaru ove godine donela Vlada Srbije, kao što je Vlada Srbije i bila potpisnik svih ugovora sa Rio Savom od 2004. godine.

Nakon što je na norveškom univerzitetu napravio bateriju po novim tehnologijama, predsednik Srbije ponovo je govorio o litijumu.

„Ovde prave litijumske baterije, a mi zabili kao noj glavu u pesak i kažemo, ne, mi ćemo da živimo od tri kila cveća“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

POVEZANE VESTI:

Ne propušta predsednik šansu da objasni kako je pre izbora napravio, kako tvrdi, upravo on najveću grešku.

„Na godišnjicu kad smo ispali najgluplji na svetu, ja sam sebe proglasio najglupljim predsednikom na svetu, u danu kad sam prihvatio da Vlada donese odluku da odustane od litijuma, kajem se, ne rauzumem što su protestovali ispred Vlade, kad protestuju treba da protestuju ispred Predsedništva, ja ću da dođem da im se obratim i da lepo kažem, ljudi, jel vi razumete da vi uništavate svoju zemlju“, rekao je Vučić.

Samo pre desetak meseci to su bili ljudi koje je vlast poslušala, meštani Nedeljica, čiji je strah Vlada razumela, građani Srbije čiji su zahtevi ispunjeni, pred izbore.

„Na završenoj sednici Vlade ukinuta je Uredba Vlade o prostornom planu posebne namene za eksplotaciju minerala jadarit. Ovim je što se tiče Rio Tinta sve gotovo, ali sad smo čuli građane i usvojili ono što su tražili i razumeli njihovu bojazan“, rekla je premijerka Ana Brnabić 20. januara ove godine.

„Uopšte nemojte da dirate Vladu. Vlada ništa nije odlučula, nažalost, ja sam jedini koji misli drugačije od vas, nažalost, da mi zabranite da mislim ne možete, gorko se kajem, ali ne treba da rušite Vladu, Vlada nit je šta preduzela niti vidim da bilo šta planira da preduzme, ja sam taj, ja sam adresa koju treba da rušite i to je to“, rekao je Vučić.

„Ovo je konačna odluka Vlade Republike Srbije i mislim da je ta odluka ispravna i mislim da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zaštitimo njihove interese, da oni znaju da smo mi tu, da ćemo saslušati i da ćemo staviti tačku ako oni nisu zadovoljni nekim stvarima“, istakla je premijerka.

Kome verovati predsedniku ili premijerki? Odluku o tome da se daju istražna prava bilo kome za bilo šta u Srbiji donosi Vlada. Isto tako niz dokumenata, pa i toku predhodnih 10 godina od kada je SNS na vlasti sa Rio Tintom, potpisivali su ministri Vlade Srbije. Nijednu odluku o rudarenju po Ustavu i zakonu ne donosi predsednik države.

„Srbija je mala, mi nemamo gas, mi imamo litijum, ali mi smo geniji, mi smo jedina zemlja koja se odrekla proizvodnje litijuma u ovom trenutku u svetu“, rekao je Vučić na sastanku sa predsednikom Azerbejdžana.

Ni ova informacija nije tačna, Narodna inicijativa organizacije Kreni promeni, koja traži zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, još nije stavljena na dnevni red parlamenta i poslanici se još o tome nisu izjasnili.

Komentari

Vaš komentar