Ko se raduje povratku opozicije u Skupštinu, ko je uzbuđen, a šta kažu novajlije

Vesti 01. avg 202219:45 > 20:28 27 komentara

U Domu narodne skupštine je konstituisan novi, 13. saziv parlamenta u koji se, posle dve godine, vratila i opozicija. Poslanici su položili zakletvu, a sutra bi trebalo da budu izabrani predsednik Skupštine, potpredsednici, generalni sekretar i članovi radnih tela. Pogledajte kakva je bila atmosfera prvog dana novog saziva Skupštine.

„Zaklinjem se, da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno i savesno i verno Ustavu. I po najboljem znanju u umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi“, glasi zakletva koju su položili poslanici

Da, kako bi po tekstu zakletve trebalo, služe građanima Srbije, neki su izabrani prvi put.

„Osećam zaista veliko uzbuđenje i veliku čast. I osećam jednu emociju zahvalnosti premna svima koji su verovali u nas“, rekla je Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika.

POVEZANE VESTI:

„Ne mogu reći da sam nešto naročito uzbuđen. Bio sam odbornik u Skupštini grada pa imam kakvo takvo iskustvo“,kaže Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.

Među poslanicima bez parlamentarnog iskustva i lica dobro poznata van sveta politike.

„Biće vremena za izjave“, poručio je poslanik naprednjaka i nekadašnji košarkaš Marko Kešelj.

Iako iskusni u izjavama i skupštinskim klupama, nisu se ni svi skupštinski veterani odmah snašli u gužvi skupštinskog hola.

Ukoričene zakletve i nikada brojniji snimatelji i fotoreporteri dočekali su nove poslanike. A prvi put – i profesionalni fotografi.

Poslednje dve godine nisu imali ni opoziciju. Sada se vratila sa velikim ambicijama.

„Da vratimo parlament na pijedestal koji zaslužuje. Da bacimo rukavicu u lice Srpskoj naprednoj stranci, naročito setom antikorupcijskih zakona“, navela je poslanica „Ujedinjenih“ Marinika Tepić.

N1

„Ovo je reako bih jedno naše novo rađanje. Verujem da smo svi jedinstveniji, ozbiljniji, zreliji“, dodaje Boško Obradović iz Dveri.

„Opozicija nije u ovom trenutku ni malobrojna ni nemoćna“, smatra Pavle Grbović.

„Nek zaborave da pomisle da mogu da nas ućutkaju. Mi smo ovde došli da kažemo šta imamo, da bacimo svetlo na sve njihove projekte“, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta, „Zajedno“.

„Kakva će biti rasprava zavisi od svih poslanika, a ne od jedne strane ili jednog čoveka“, rekao je Miloš Vučević iz SNS.

„Radujem se raspravi, mislim da je ona svakako konstruktivna i imam lepa očekivanja“, kaže naprednjak Lav Grigorije Pajkić.

Povratku opozicije raduje se i poslanik sa najdužim stažom u Skupštini Srbije.

„Mislim da će i veći broj pripadnica lepšeg pola dobrineti da bude manje ekscesa“, poručuje Aleksandar Čotrić.

Jedna od 95 žena koliko ih je u 13. skupštinskom sazivu, u parlament je ušla upravo da bi se čuo njihov glas.

TANJUG/RADE PRELIĆ

„Glas žena pre svega, ne samo žena koje su žrtve nasilja, već žena koje su na bilo koji način ugrožene“, rekla je Marija Lukić.

Stajling žena u redovima SNS-a bila je tema konferencije za novinare te stranke.

Da li je nešto promenjeno što se tiče oblačenja, pošto vidim da dame iz vaše strane su sa otvorenim prstima?

„NIsam zagledao dame u prste, nemojte to od mene ni očekivati. Ja sam oženjen čovek. Ja sam šef poslaničke grupe SNS, za one koji me ne znaju moje ime je Milenko Jovanov“, rekao je.

Onaj koga dobro znate, novi je šef poslanilčke grupe SPS-a. Mada predsednica Zavetnika otkiva da je Dačićeva nova funcija privremena.

„Mi nismo još razgovarali o konkretnim personalnim resenjima. SPS će biti deo paralmetarne većine i samim tim podržati Vladimira Orlića za novog predsednika Skupštine Srbije“, rekao je lider socijalista Ivica Dačić.

„On je zapravo jedna perjanica preglasavanja, nadvikivanja, upadica, pričanja preko svog sagovornika. Ja u te stvari da se naprednjaci menjaju ne verujem“, kaže Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

„On će zapravo samo biti kontinuitet onoga što se dešavalo u prethodnim godinama. Zapravo, ja ne očekujem da ovde imamo ozbiljnu raspravu“, smatra Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

U konstruktivniju atmosferu ne veruju ni sami naprednjaci.

„Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Ovo se grbo rodilo u prvom minutu“, poručio je Milenko Jovanov.

Nekim novajlija u Skupštini, poput mlade nade Staše Stojanović, to ipak smeta da uživa u novoj ulozi – narodnog predstavnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare