Ko se seća korone još: Stručnjaci upozoravaju, ali i umiruju

Vesti 21. jun 202219:26 > 19:29 3 komentara

I dok se svi pitaju hoćemo li na jesen imati struje, a na zimu grejanja, nameće se još jedno pitanje - šta će biti sa kovidom-19 kada krene sezona respiratornih infekcija? Hoće li biti novog talasa? Stručnjaci upozoravaju - biće i ranije, i to već za otprilike dve nedelje.

Kao da beše mnogo davno. O koroni se često priča kroz anegdote, aktuelizuje se eventualno pred polazak na neki put, kad nismo sigurni da li nam je potreban zeleni sertifikat.

Mere – malo ko ih se više i seća.

N1: Da li poštuješ neke mere?

„Pa trenutno ne, iskreno, zato što mislim da je već dosta vremena prošlo od koronavirusa i mislim da je dosta“.

„Ne pridržavam se više mera“.

N1: Mislite da je kraj?

„Pa ne mislim da je kraj, ali mislim da je intenzitet korone opao. Da nije opasna više. A i vidim da je sve dozvoljeno, tako da…“.

„Svi su opušteni, retko ko nosi maske, vidim jednog u sto ljudi možda da nosi i to je to. Tako da – pobedili smo, eto…“.

Međutim, i nismo baš, broj novootkrivenih slučajeva je i dalje relativno visok.

U proteklih nedelju dana, dnevno smo imali oko 300 novozaraženih. Blagi pad zabeležen je u nedelju, što je uobičajeno za dane vikenda, ali je ponedeljak to „nadomestio“ sa više od 400 novoinficiranih. U poslednja 24 sata bilo ih je više od 500.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta i član Saveta udruženja Ujedinjeni protiv kovida Rade Panić napominje – nemoguće je pobediti epidemiju, mogu se samo umanjiti njene posledice. Pita se i ko je uopšte nadležan za nju, kad je izvršna vlast mesecima u tehničkom mandatu.

„Vrlo je i veliko pitanje kako se testira i šta se testira, kakva se trijaža radi i koliko je to obimno u ovom trenutku. Mislim da se trenutno čuva sezona i da su ti neki veći problemi potisnuli razmišljanje o kovidu“, kaže Panić.

Pročitajte još

Nema mesta za paniku, smatra epidemiolog Zoran Radovanović, ali dodaje – ima za oprez, jer bi već od jula brojevi mogli da budu četvorocifreni.

„To neće biti talas koji bi mogao da se uporedi sa prethodnim. Biće mnogo manjeg obima. Virus postaje sve prenosiviji, lakše mu je da se prenese, ali postaje i pitomiji, klinička slika je blaža“, kaže Radovanović.

U Ministarstvu zdravlja očekuju novi talas od sledećeg meseca, najavljuju usložnjavanje situacije. Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović ne zna na osnovu čega je formiran takav stav – moguće da u ministarstvu imaju neke važnije informacije od njega i njegovih kolega.

„Kad pogledate broj hospitalizovanih, on se ne povećava, on je tu negde 70, 80. Moramo očekivati da će biti ovog povećanja, da će to fluktuirati, ali ja ne vidim da je to uopšte razlog za bilo kakvu veliku pažnju“, kaže Tiodorović.

Tiodorović kaže da kada se sastavi nova Vlada videće se da li će Krizni štab da nastavi sa radom, jer to telo je svoj zadatak do aprila obavilo. Uz to, medicinski deo je svakako stalno u komunikaciji, a trenutno su dovoljni dobroorganizovani „Batut“ i Republička komisija za zarazne bolesti, koja samo treba da radi svoj posao.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare