Ko su kandidati za treću dozu vakcine?

Vesti 27. apr 202119:30 > 19:51 94 komentara
koronavirus, laboratorija, kovid
N1

Kompanije koje proizvode vakcine protiv kovida već rade istraživanja koja se odnose na treću dozu vakcine, ali i prilagođavaju vakcine novim sojevima virusa. U INEP-u (Institutu za primenu nuklearne energije) za N1 objašnjavaju da su kandidati za treću dozu vakcine oni kod kojih se nisu razvila antitela posle druge doze bilo koje vakcine.

Antitela na koronu posle vakcine nisu jedini pokazatelj da li vam je imunitet dobar, ali prikazuju da li bi treća doza mogla da doprinese boljoj odbrani od kovida. Za sada se u javnosti pominje eventualna treća doza Sinofarm vakcine.

„Svakako smo utvrdili da će određenom broju ljudi treća doza biti neophodna u narednih nekoliko meseci, uveliko se radi i na ispitivanju treće doze za Fajzer vakcinu. Lošiji odgovor na vakcinu primećen je kod starije populacije, pre svega kod starijih muškaraca, tako da su oni potencijalni kandidati za upotrebu treće doze u nekom kraćem periodu“, navodi Marija Gnjatović, naučna saradnica INEP-a.

Izvor videa: N1/ Reuters

Infekcija je moguća posle primene svih vakcina, u INEP-u tvrde da postoje dokazi da se antitela aktiviraju prilikom kontakta sa virusom ali da je važno da antitela ipak budu ta koja će virus odbiti. Iz Centra za hemiju objašnjavaju za N1 da se ispitivanje za treću dozu ne sprovodi u Srbiji, već u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Povezano:

„Oni su doneli odluku, polovinom marta, da svi oni koji nisu razvili antitela nakon revakcine mogu da se prijave za tu treću dozu i to će biti samostalna odluka tog ko je uradio analizu i video da nema dovoljno antitela, nakon javljanja svom lekaru koji će ga poslati na još jednu buster dozu. Ali, očekuje se da to neće biti veliki broj ljudi, za neku takvu odluku kod nas trebalo bi sačekati odluku nadležnih tela, svakako, a svaka kompanija daće uputstvo kako će se odvijati situacija sa trećom dozom“, ističe Bojan Bondžić, hemičar.

Srbija će čekati analize i ocene Sinofarma i drugih proizvođača, potvrdila je premijerka Ana Brnabić koja je na čelu medicinskog dela Kriznog štaba.

„Šta budu rekli proizvođači koji su do sada to maestralno radili, mi ćemo tako raditi. Uvek smo bili najkonzervativniji, uvek smo išli po onome šta kažu proizvođači – ako treba revakcina na 21 dan, išli smo sa tim posle 21 dan. Tako ćemo i u ovome biti najkonzervativniji, da bismo zaštitili naše građane“, navela je premijerka.

Proizvođači vakcina ne razmišljaju samo o trećoj dozi, već i novim sojevima, pa je tako Moderna, koja proizvodi RNK vakcine, delimično izmenila vakcinu za južnoafrički soj i tamo poslala određeni broj doza. Sada se čeka odobrenje novije vakcine i u drugim delovima sveta, gde nije prisutan samo vuhanski soj korone.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare