Ko sve i zašto štrajkuje u Srbiji: Nezadovoljstvo uslovima za život i rad, nepoštovanjem dogovora

Vesti 20. nov 202321:29 15 komentara
Fonet / Marko Dragoslavić

Radnici u Pošti, poljoprivrednici i zaposleni u zdravstvu su trenutno najnezadovoljniji uslovima za život i rad, ali i nepoštovanjem ranijih postignutih dogovora.

Članovi poljoprivrednog Udruženja „Složni Pidikanci“ blokirali su jutros magistralni put Kovin-Bavanište-Pančevo. Poljoprivrednici su sa više od 50 traktora blokirali put, a propuštaju se samo vozila hitne pomoći i automobili u kojima se nalaze deca….

Ovakve informacije postale su svakodnevica poslednjih nedelja u Srbiji. Osim poljoprivrednika, u štrajku, najavi istog, protestu su još radnici Pošte, advokati, zdravstveni radnici, radnici u kulturi, privatni vrtići, školarci u Zaječaru…

Blokade u Novom Sadu i Pančevu

Nedelju dana traju blokade poljoprivrednika u Vojvodini. Glavni zahtev je ukidanje akciza za dizel, veće otkupne cene i subvencije, kao i lakši pristup finansijskim tržištima. Demonstranti kažu da traže ono što je dogovoreno proletos sa Ministarstvom poljoprivrede, dok ono tvrdi da je sve ispunjeno. Kada se pogleda dogovoreno u maju, vidi se da su su zahtevi poljoprivrednika isti sa dogovorenim. Poljoprivrednici najavljuju radikalizaciju protesta.

Nova.rs/Nemanja Jovanović

Mesec dana štrajka u Pošti

Štrajk zaposlenih u JP “Pošta” započeo je 24. oktobra.

Zaposleni u „Pošti“ su već duže vremena nezadovoljni primanjima, ali i sveukupnom statusu u ovom državnom preduzeću.

Povezane vesti

Radnici u proseku zarađuju 57.000 dinara što je daleko ispod prosečne zarade u Srbiji (91.780), ali i osetno manje od medijalne zarade (66.401), odnosno iznosa koji zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Oni traže povećanje plata za 30 odsto, a za sada im se nudi 10 odsto plus 10 u 2024. godini i jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

Istovremeno, Pošta je raspisala konkurs tražeći nove poštare, dostavljače, vozače i šalterske radnike gde se nudi početna plata od 60.000 dinara, što je oko 10.000 više od sume koje sada na tim poslovima zarađuju dugogodišnji radnici. Deo zaposlenih je suspendovan, deo je prihvatio ponudu Vlade, ali deo radnika ne odustaje, iako je izložen pretnjama.

Prema procenama, za dostojanstven život u Srbiji je potrebno oko 115.000 dinara. Ovaj iznos omogućava mesečno pokriće troškova hrane, stanovanja, odevanja, transporta, obrazovanja, zdravstva i odvajanje male količine novca sa strane za nepredviđene troškove ili štednju.

Advokati uz poštare

„Protestni odbor advokata“ najavio je da se pridružuju poštarima, koji su već u štrajku i uputili poziv advokatima na protesnu skupštinu Advokatske komore Beograda (AKB), prvu od 2021. godine kada je izglasana obustava rada. Protesna skupština počeće u subotu, 25. novembra, u 10 časova ispred Pravnog fakulteta u Beogradu.

Advokat Miroslav Živković pozvao je sve kolege da dođu na skupštinu ističući da je stanje u advokaturi, sudstvu i tužilaštvu neizdrživo. On je upozorio na sve probleme sa kojim se susreću „poput afera, netransparentnost rada sudova, kršenja osnovnih ljudskih prava i progona tužilaca koji hoće da misle slobodno i nezavisno“.

FoNet/Marko Dragoslavić

Da u zdravstvu ne rade za minimalac

Kako je nedavno izjavio Zoran Ilić, predsednik “Nezavisnosti” zdravstveni radnici su najavili protest za 23. novembar. Ukoliko se ne ispune zahtevi stupiće u se u jednočasovnu obustavu rada, a potom početkom decembra i u štrajk.

Oni žele jedinstvenu cenu rada, jer ih sad postoji pet. Zahteva se i izmena koeficijenata iz 2018. godine sa ciljem da plate dostignu potrošačku korpu.

Kako je navedeno, trenutna situacija je takva da ljudi koji rade sa srednjom stručnom spremom primaju minimalac.

Štrajk upozorenja u Kliničkom centru Srbije

Zaposleni u Kliničkom centru, najvažnijoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji održali su 15. novembra jednočasovni štrajk upozorenja sa zahtevom za poboljšanjem uslova rada.

Povezane vesti

Glavni zahtevi su da se ukine uredba o koefincijentima plata u zdravstvu, zaposle kadrovi koji nedostaju i smene rukovodioci odgovorni za zlostavljanje na radu.

Oni protestuju zbog nedostatka radnika, niskih plata i ugrožene bezbednosti na radu. Predstavnici sindikata poručili su da u stanju u kom je Klinički centar Srbije sada ne mogu da izdrže, jer posla ima mnogo više nego što ima zasposlenih. Kako kažu, kolege odlaze u penziju, „beže da sačuvaju svoje zdravlje“, odlaze u privatne zdravstvene ustanove i u inostranstvo kako bi „izbegli zlostavljanje i teror“.

Sindikati, ali i Fiskalni savet procenjuju da je u zdravatvu zaposleno najmanje 20 odsto manje ljudi.

Krivične prijave protiv direktorke Hitne u Nišu
Zbog kršenja zakona VD direktorke, radnici Hitne pomoći u Ništu podneli su de krvične prijave. Oni su objavili otvoreno pismo u kome ukazuju da je na delu „flagrantno kršenje zakona, bahaćenja na račun građana i zaposlenih, srozavanje ugleda ustanove i degradiranje ljudskog života“. Zaposleni su o nepravilnostima obavestili Inspekciju rada. Radnici navode da su protiv VD direktora Snežane Radivojević podnete su dve krivične prijave, za fasifikovanje službenih dokumenata i zloupotrebu službenog položaja, kao i za nenamensko trošenje sredstava. Zatim su istakli da je zbog tužbi za prekovremeni rad i pravosnažnih presuda zaposlenih, Hitna pomoć Niš je pred blokadom za više od 20 miliona dinara, a više od dva meseca dvadesetak novozaposlenih nije primilo platu….

N1

Zašto propada „Cvijeta Zuzorić“

Prvi galerijski prostor u našoj sredini, podignut isključivo za organizovanje umetničkih događaja je Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“. Međutim, poslednjih godina zbog nebrige ova institucija propada, gotovo ne postoji. Umetnici su zbog toga protestvovali, a Ministarstvo kulture je obavestilo javnost da će formirati u najkraćem roku radnu grupu.

Obećanje o formiranju radne grupe staro je dve godine, odnosno od kada se desio požaru u ovoj galeriji. Osim obnove, potrebno je i trajno pravno rešiti status ove galerije, pošto je postojeći ugovoro sa udruženjem likovnih umetnika Srbije (ULUS)istekao.

Štrajk upozorenja u BAS-u

Početkom novembra održao se jednočasovni štrajk upozorenja, kako bi skrenuo pažnju na problem koji sa sobom nosi preseljenje glavne autobuske stanice iz centra grada na Novi Beograd. Kako kažu iz sindikata, stanica će biti preseljena čim bude završena prva faza, što će dovesti do toga da između 300 i 400 zaposlenih postane višak i dobije otkaz.

Najavljen štrajk privatnih vrtića

Za 1. decembar štrajk su najavili vlasnici privatnih vrtića u Beogradu. Razlog tome je menjanje odluke o subvencionisanju. Osim zakonskih prepreka u Savezu udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda navode nepoverenje i odsustvo garancija da će vlast poštovati dogovore.

Da li će do štrajka doći još se ne zna, zavisi da li će se postići kompromis. Grad Beograd je najavio spremnost za dogovor.

Povezane vesti

Sve je započelo još proletos, kada je gradonačelnik u ostavci Aleksandar Šapić najavio da će od septembra vrtići u Beogradu za svu decu biti besplatni. To se nije desilo a ovu priču pratile su neslaganja odluka grada sa obećanjima.

Menjanje i neobjavljivanje odluka kao i najava da bi roditelji u slučaju bolete ili opravdanog izostanka deteta roditelji morali da plaćaju „penale“, uznemirila je roditelje koji su podneli ovu odluku Ustavnom sudu radi ocene ustavnosti, dok je Skupštini grada predata peticija koju je potpisalo više od 11.000 ljudi.

Povezane vesti