Koalicija „Biramo Beograd“ povodom sudara vozova: Bilo je pitanje trenutka kada će se incident desiti

Vesti 17. maj 202422:47 7 komentara
Tanjug/Nemanja Jovanović

Koalicija "Biramo Beograd" saopštila jepovodom sudara teretnog i putničkog voza u tunelu Vukov spomenik - Pančevački most, "da je bilo samo pitanje trenutka kada će se ovakav incident desiti". Potpredsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Ana Gođevac izjavila je da SSP "izražava duboko žaljenje zbog današnje nesreće u Vračarskom tunelu, gde se teretni voz, koji nikada nije smeo da prolazi tim putem, sudario sa putničkim vozom".

U saopštenju koje je prosledio Narodni pokret Srbije se navodi da je ovaj incident „posledica dugogodišnjeg zanemarivanja gradske železnice i infrastrukture“, kao i da postoje ozbiljni bezbednosni propusti u saobraćajnoj mreži Beograda.

„Incidenti poput ovog pokazuju koliko su građani Beograda nebezbedni. Svedoci smo još jednog u nizu problema povezanih sa teretnim vozovima koji prevoze opasne materije kroz tunel Vukov spomenik – Pančevački most. Ovaj događaj je alarm koji nas podseća na hitnu potrebu za unapređenje bezbednosnih standarda u našoj saobraćajnoj infrastrukturi“, navodi se u saopštenju.

Koalicija „Biramo Beograd“ je pozvala nadležne institucije da preduzmu sve neophodne korake kako bi se sankcionisali odgovorni, a onda i poboljšala sigurnost u saobraćaju i sprečili slični incidenti u budućnosti.

Gođevac je u pisanoj izjavi kazala da su zbog projekta Beograd na vodi teretni vozovi preusmereni kroz Vračarski tunel, „iako je to izuzetno opasno“.

„Ovo je direktna posledica neodgovorne politike Srpske napredne stranke (SNS). Umesto da su izgradili most kod Vinče, koji je bio planiran još od 2010. godine u Beogradu, vlasti su taj projekat potpuno zanemarile“, rekla je Gođevac.Ona je kazala da je nesreća koja se večeras dogodila, u kojoj ima više povređenih, „krivica SNS vlasti u Beogradu koja je rekla da je tunel bezbedan za teretni saobraćaj“.

„Zato je neophodna hitna promena sistema, jer nam se infrastruktura i bezbednost raspadaju. Mrvice bačene sa stola u cirkusu od izbora, režiranog od strane Aleksandra Vučića, neće doneti nikakvu promenu“, zaključila je Gođevac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare