Koalicija: Presuda protiv KRIK-a ugrožava slobodu izveštavanja o suđenjima

Vesti 05. nov 202212:14 0 komentara
N1

Koalicija za slobodu medija ocenila je da presuda protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), po tužbi doskorašnjeg direktora BIA, a sada ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, "ugrožava slobodu izveštavanja o sudskim procesima".

Iz koalicije su podsetili da je Gašić u aprilu prošle godine tužio KRIK za povredu ugleda i časti pošto je taj istraživački portal, prenoseći dešavanja sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke, citirao prisluškivani razgovor članove te kriminalne grupe, u kom je pomenuto da je tadašnji direktor BIA „na kazanu kod Jotića“.

Pročitajte još

„Napominjemo da je KRIK u svom tekstu citirao dokaze koji su izneseni na suđenju, u skladu sa članom 74. Zakona o javnom informisanju i medijima. Prema toj odredbi, informacije iz krivičnog postupka koji je u toku mogu se objaviti ako su iznete na glavnom pretresu ili ako su pribavljene ili ako su mogle biti dobijene od organa javne vlasti, na osnovu zakona kojim se uređuje pristup informacijama od javnog značaja“, naveli su iz Koalicije za slobodu medija.

Ocenili su da je cilj tužbe bilo „finansijsko i svako drugo iscrpljivanje KRIK-a“.

„U skladu sa Kodeksom novinara Srbije, KRIK je Gašiću dao priliku da se izjasni o navodima, ali je on nije iskoristio. Gašić nije iskoristio ni svoje zakonsko pravo da zatraži demanti nakon objavljivanja teksta, niti je sporne navode izrečene na sudu demantovao putem nekih drugih medija, već je posegnuo za tužbom koja bi trebalo da bude opcija tek kada se iscrpe svi ostali mehanizmi koji dozvoljavaju da se zaštiti nečiji ugled i čast“, navodi se u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija upozorila je na porast broja tužbi protiv medija zbog prenošenja iskaza ili dokaza sa suđenja čime se, kako su ocenili, zadire u suštinsku ulogu medija u demokratskom društvo da prenose informacije od javnog značaja.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!