Kod bare Reve zasađen vrt posvećen Dragoljubu Bakiću

Vesti 25. mar 202316:25 0 komentara
Fonet/ Marko Dragoslavić

Akivisti su u subotu kod bare Reve u blizini Krnjače zasadili vrt posvećenom čuvenom preminulom arhitekti Dragoljubu Bakiću. Posađeno je nekoliko sadnica lipa i smokvi.

Ana Džakić, zastupnica Udruženja „Bela čaplja“, rekla je da je vrt zahvalnost arhitekti Bakiću.

„Kako nas je ove godine u februaru napustio arhitekta Dragoljub Bakić, najprirodnija stvar je da posvetimo deo ovog parka njemu u čast. Vrt je naša zahvalnost za sve što je uradio za nas“, istakla je Džakić.

Ona je kazala da su posle najave za vrt Dragoljuba Bakića saznali da Grad Beograd ima nameru da stavi pod hipoteku dve parcele od kojih je jedna današnja divlja deponija na Bari reva.

„Hipoteka se stavlja da bi se izmirila dugovanja JKP Lazarevac, što kod građana izaziva sumnju o nameri da se to zemljište otuđi“, zaključila je Ana Džakić.

Udruženje građana „Bela čaplja“, zajedno sa združenim inicijativama i pokretima, neformalnom mrežom beogradskih aktivista planira da od bare Reva umesto deponije u nastajanju, napravi Beogradski dunavski park – „ekološku oazu prirode koju će koristiti svi Beograđani i biciklisti na ruti EuroVelo6“.

Bara Reva bilo je još jedno mesto koje su Beograđani branili od gradskih vlasti, koje su tu planirale da naprave deponiju građevinskog šuta. Odbrani Reve pridružio se veći broj javnih ličnosti, među kojima je bio i Dragoljub Bakić.

Pred kamione sa otpadom bila je stala i glumica Svetlana Bojković, koja se zajedno s aktivistima borila za ovaj deo gradske prirode.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!