Portparolka: Kosovska vlada će dogodine podneti tužbu za genocid protiv Srbije

Vesti 03. maj 202123:34 > 04. maj 2021 12:5314 komentara
Izvor: N1

Portparol Vlade Kosova Rozafa Keljmendi izjavila je za Kohu da će tužba za genocid protiv Srbije biti podneta pred Medjunarodnim sudom pravde (MSP) pre kraja sledeće godine, prenosi portal Kossev.

Prema njenim rečima, potrebna je velika priprema.

„Pre početka izrade tužbe potrebno je finalizovati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se proces izrade ovog plana završi, izrada tužbe može započeti. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali tvrdimo da ga ne možemo podneti pre kraja sledeće godine, s obzirom na to da je potrebna velika priprema“, rekla je Keljmendi.

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je ovo plan u svom prvom govoru u Skupštini, nakon što je izabran za premijera pre mesec dana.

Više stručnjaka strahuje da Kosovo možda neće dobiti slučaj kao prvi put kada je ovaj sud presudio da proglašenje nezavisnosti nije protivno međunarodnom pravu.

Keljmendi kaže da je prerano govoriti o mogućim posledicama presude koja potencijalno ne može da utvrdi da je na Kosovu postojao genocid.

„Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušaćemo to da dokažemo. U ovoj fazi nije prikladno govoriti o posledicama takve moguće presude, jer je još uvek u prvoj fazi. Sada se bavimo pitanjem nadležnosti i unutrašnjim i spoljnim analizama domaćih i međunarodnih stručnjaka, koje razmatramo u odnosu na mogućnosti koje Kosovo ima da podnese ovu tužbu“, rekla je portparol vlade, a prenosi Kossev.

„Jer je ovaj proces izuzetno složen. Treba imati na umu da je jedna od stvari koja je veoma važna u celom ovom procesu ogroman posao koji se radi iza scene, jer imamo posla sa tužbom koja se podnosi direktno protiv druge države i zahteva dodatnu brigu. Proces tužbe Srbije za genocid je dug, složen i vrlo osetljiv proces, pa će kao takav trebati vremena“.

Isti sud je utvrdio da je ubistvo oko 8.000 bosansko-hercegovačkih muslimana u Srebrenici predstavljalo genocid. Prema MSP-u, Srbija to nije sprečila, ali je rečeno da sudu nedostaje dovoljno dokaza da ovu zemlju smatra odgovornom za genocid.

Komentari

Vaš komentar