Kakva se optužnica sprema uhapšenim Srbima u Banjskoj?

Vesti 28. sep 202306:40 30 komentara
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

U selu Banjska na severu Kosova ubijeni su, prema trenutnim podacima, jedan policajac Kosovske policije i trojica napadača srpske nacionalnosti. Dok je u Srbiji dan žalosti, a predsednik najavljuje obraćanje javnosti, na Kosovu se uhapšeni Srbi suočavaju sa ozbiljnim optužbama.

Od prištinskih i beogradskih zvaničnika javnost je čula da su Srbi u nedelju, 24. septembra prvobitno napravili barikadu, koju su pripadnici policije Kosova pokušali da razbiju, a potom je došlo do oružanog sukoba u kojem su nastradali Srbi i albanski policajac.

Specijalni tužilac na Kosovu saopštio je već u nedelju da je šest osoba zadržano zbog krivičnih dela: „Teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosova” iz člana 126 Krivičnog zakonika, „Napad na ustavni poredak Republike Kosova” iz člana 114, „Pripremanje terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosova“ iz člana 138 u vezi sa članom 129 i „Neovlašćeno vlasništvo, kontrola i posedovanje oružja“ iz člana 366 stav 1 Krivičnog zakonika.

Pogledajte video: Snimak Kosovske policije iznad manastira Banjska

U haosu nakon incidenta postoji mnogo različitih informacija o broju uhapšenih. Ali na osnovu saopštenja kosovskog tužilaštva, može se zaključiti da one koji budu osuđeni čekaju teške kazne.

„Teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti“:

Izvršiocu preti kazna zatvora u trajanju od najmanje deset (10) godina, ili kaznom doživotnog zatvora, ako je izvršenje dela dovelo do smrti jednog ili više lica, ugrozilo život jednog ili više lica, bilo propraćeno teškim nasiljem ili uništenjem velikih razmera ili ugrozilo ekonomsku i vojnu bezbednost.

Ako prilikom izvršenja krivičnog dela izvršilac svesno liši života jedno ili više lica, kazniće se zatvorom od najmanje deset (10) godina ili doživotno, prema krivičnom zakoniku.

„Napad na ustavni poredak Republike Kosova”

U krivičnom zakoniku se navodi da će onaj ko „primenom nasilja ili pretnjom primene nasilja pokuša da promeni ustavni poredak Republike Kosovo ili da svrgne najviše institucije Republike Kosovo“ biti kažnjen zatvorom u trajanju od najmanje pet godina.

Ko primenom nasilja ili pretnjom primene nasilja pokuša da spreči uspostavljanje ustavnog poretka, ili primenom nasilja ili pretnjom primene nasilja uspostavi strani pravni poredak, kazniće se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina.

A ko „primenom nasilja ili pretnjom primene nasilja pokuša da ugrozi nezavisnost Kosova, njegov suverenitet i teritorijalni integritet, teritorijalnu celovitost i demokratski karakter države, kazniće se zatvorom od najmanje deset (10) godina“.

„Pripremanje terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti“

Kosovski tužilac saopštio je da su uhapšeni zbog ovog krivičnog dela „iz člana 138 u vezi sa članom 129“.

Član 129, naslovljen „Izvršenje terorističkog dela“, propisuje da će osoba koja izvrši krivično delo terorizma biti kažnjena sa najmanje pet godina zatvora.

Kad je krivično delo iz stava 1. ovog člana izazvalo teške telesne povrede jednog ili više lica, izvršilac će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od najmanje deset (10) godina, a kad je krivično delo iz stava 1. ovog člana dovelo do smrti jednog ili više lica, izvršilac će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od najmanje petnaest godina ili kaznom doživotnog

zatvora.

Član 138 kaže da će onaj ko priprema izvršenje krivičnih dela iz članova 128 – 137 biti kažnjen zatvorom u trajanju od jedne do pet godina.

„Pripremanje krivičnog dela“ obuhvata nabavljanje ili osposobljavanje sredstava za izvršenje krivičnog dela, otklanjanje prepreka za izvršenje krivičnog dela, zajedno sa drugima dogovor, planiranje ili organizovanje izvršenja krivičnog dela, kao i sve druge aktivnosti koje stvaraju uslove za neposredno izvršenje krivičnog dela, ali koje same po sebi nisu krivično delo, navod ise u zakoniku.

Ko pošalje ili unese odnosno iznese sa teritorije Kosova oružje, eksploziv, otrove, opremu, municiju ili drugi materijal za izvršenje jednog ili više krivičnih dela, kazniće se kaznom zatvora u trajanju od pet do 15 godina.

Ko u nameri izvršenja jednog ili više terorističkih akata pošalje odnosno prebaci oružane grupe ili unese opremu ili druge materijalne resurse na Kosovo ili ih izvede odnosno iznese iz nje, kazniće se kaznom zatvora u trajanju od deset (10) do dvadeset (20) godina.

„Neovlašćeno vlasništvo, kontrola i posedovanje oružja“

Ko drži u vlasništvu, kontroliše ili poseduje oružje u suprotnosti sa važećim zakonom koji uređuju takvo oružje, kazniće se novčanom kaznom u iznosu do 7.500 evra ili kaznom zatvora u trajanju do pet godina.

Ako krivično delo iz stava 1. ovog člana uključuje više od četiri komada oružja, ili više od 400 metaka, izvršilac će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od dve do deset 10 godina.

Oružje u vlasništvu, kontroli ili posedu, u suprotnosti sa odredbama ovog člana biće oduzeto, piše u kosovskom krivičnom zakoniku.

Priština i Beograd razmenjuju optužbe, Zapad poziva na mir

Nakon oružanog incidenta, prištinski zvaničnici su izneli optužbe da je reč o „kriminalnoj grupi“ koju „podržava i finansira Srbija“, tražeći „kažnjavanje i sankcionisanje“ zvaničnog Beograda.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja rekao je da su Srbi koji su se sukobili sa policijom „planirali da destabilizuju Sever, a zatim da proglase autonomiju kod reke Ibar“.

Svećlja je intervjuu za „Euronews Albania“ rekao da je grupu „po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića“ predvodio potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ubistvo policajca na Kosovu za svaku osudu i da ne postoji opravdanje za tako nešto. On je u obraćanju nakon incidenta rekao da se desilo ono na šta on upozorava dugo, a to je da su se Srbi pobunili „ne želeći više da trpe Kurtijev teror“ i da je bilo pitanje vremena.

U utorak, Vučić je zatražio od ambasadora zemalja Kvinte da Kfor preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova umesto Kosovske policije, objavljeno je na njegovom Instagram nalogu.

„Takođe, postavio sam pitanje i zašto je Eulex bio odbijen od strane kosovske policije da prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriji severa Kosova“, napisao je Vučić.

Predstavnici međunarodne zajednice osudili su nasilje i pozvali na smirivanje situacije.

Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole snažno je osudio nasilje nad Kosovskom policijom.

„Razgovarao sam sa Kurtijem o gnusnom napadu u nedelju na Kosovu. Snažno sam osudio nasilje nad Kosovskom policijom i izjavio saučešće povodom ubistva narednika Afrima Bunjakua“, istakao je Šole.

Istakao je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o deeskalaciji.

Specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin okarakterisao je incident koji se dogodio u nedelju na severu Kosova kao kriminalni i teroristički napad na Kosovsku policiju.

Posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem Saracin je rekao da je u nedelju „viđena užasna situacija“.

„Najoštrije osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad na Kosovsku policiju. Ovde smo da izrazimo solidarnost i saučešće članovima porodice, kosovskoj policiji i celoj državi“, rekao je on.