Koje vakcine protiv kovida-19 smeju da prime osobe alergične na penicilin

Vesti 31. mar 202114:03 > 14:25 komentara
N1 (arhiva)

”Svaka osoba koja u svojoj istoriji bolesti ima alergijske reakcije ozbiljnijeg tipa, kao što je anafilaktički šok, pre primanja vakcine protiv kovida-19 treba da se obrati izabranom lekaru ili specijalisti. Posebno imajući u vidu da su proizvođači predvideli da se primene mere opreza, odnosno da osobe koje su imale istoriju hipersenzitivnosti treba da se uzdrže od vakcinacije pre svega vakcinama Sinofarm i Sputnjik V”, istakao je za portal N1 magistar farmacije Pavle Zelić iz Agencije za lekove, odgovarajući na pitanje da li su vakcine protiv kovida-19 bezbedne za osobe alergične na penicilin.

Pročitajte još:

”Kada pominjemo alergijske odnosno reakcije hipersenzitivnosti na penicilinske antibiotike, moramo najpre istaći da nijedna od četiri vakcine koje su dobile dozvolu Agencije ne sadrži u svom sastavu ove supstance. Samim tim, vakcina ne može da izazove takve simptome kod osoba koje bi ih primile u smislu direktne reakcije na aktivne supstance, odnosno pomoćne supstance vakcine”, naglasio je sagovornik portala N1.

Zelić je napomenuo da odgovarajući medicinski tretman i nadzor treba uvek da budu spremni u slučaju anafilaktičke pojave nakon davanja vakcine, što je, kako je rekao, procedura koja se primenjuje kod svih vakcina koje se ubrizgavaju.

Sličan stav nedavno je izneo i epidemiolog Vladan Šaponjić, koji je naveo da osobe koje imaju ozbiljne alergijske reakcije u istoriji ”ne bi trebalo da prime kinesku i rusku, ali mogu primiti vakcine AstraZeneka i Fajzer”.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.