Koje zemlje su bile protiv članstva Kosova u Savetu Evrope?

Vesti 24. apr 202321:10 46 komentara

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je na vanrednoj sednici da zahtev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju prosledi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije. Predsednik Srbije ponavlja - Kosovo od Srbije neće dobiti podršku.

Nakon održane vanredne sednice Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu, predsednik Vlade Kosova saopštio je da je „Kosovo uspešno prošlo prvu fazu procedure za prijem u Savet Evrope“.

„Komitet ministara država članica je sa preko dve trećine potrebnih glasova danas podržao prijavu Kosova za Savet Evrope, čime je završena prva faza ka punopravnom članstvu naše Republike u toj značajnoj međunarodnoj organizaciji“, naveo je premijer Kosova Aljbin Kurti.

POVEZANE VESTI:

Mađarska se suprotstavila članstvu Kosova u Savetu Evrope. Šef delegacije te zemlje, Nemet Žolt, upitao je – da li je vreme za otvaranje tog pitanja i istakao da bi, ukoliko se pokrene procedura za prijem Kosova, pojedine države mogle da otkažu svoj dolazak na Samit Saveta Evrope u Rejkjaviku 16. i 17. maja. Odgovor zamenika generalnog sekretara Bergea je bio da „pitanje Kosova svakako neće biti deo Samita, a da zahtev Prištine već dugo stoji“.

Pored Mađarske, protiv aplikacije su bili Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar i Španija. Inače, 12 članica Saveta Evrope ne priznaje nezavisnost Kosova.

Podršku Prištini pružile su 33 države, među kojima i Velika Britanija.

„Kosovo ne bi trebalo da bude talac u odnosu na napredak u dijalogu koji vodi EU. Treba da pokažemo da je Savet Evrope odvojen od Evropske unije i da ima sopstvene vrednosti i principe na osnovu kojih se donosi sud“, rekao je predstavnik Velike Britanije u SE Džon Hauel.

Zapadni Balkan i dalje ima potencijala „da bukne“, ukazao je predstavnik Grčke Jorgos Katrugalos. On je izrazio uverenje da bi nemačko-francuski plan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije mogao biti jedno od rešenja za postizanje kompromisa.

Na taj plan poziva se i Komitet ministara SE. Navode – aplikaciju Kosova za članstvo prosledili su na osnovu Briselskog i ohridskog sporazuma.

Predsednik Aleksandar Vučić ponavlja – Kosovo od Srbije neće dobiti podršku.

„Na kraju kažu – „podržite nas u Savetu Evrope“. Evo nećemo. Ne pada nam na pamet. Lagali ste nas i varali. Na pamet nam ne pada, evo neću, ne da Vučić, ne da vam diktator, sam odlučio, smenite diktatora, ja vam ne dam lažovi jedni i prevaranti jedni, 50 puta ste jednu stvar rekli i opet ste slagali, da se u ne znam šta zakunete opet vam ne bih verovao“, poručio je Vučić.

Delegacija Srbije je odmah nakon glasanja napustila salu, uz izjavu „da će Srbija preispitati modele daljeg učešća u organizaciji“.

Inače, potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Saveta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Saveta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine. Ukoliko podnosilac zahteva za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare