Kokanović: Ova vlast iskoristila našu muku da prikupi političke poene

Vesti 09. maj 202213:15 > 14:29 0 komentara

Zlatko Kokanović iz Udruženja “Ne damo Jadar” ocenio je u emisiji N1 Studio Live da je vlast u Srbiji odlukom u predizbornoj kampanji da prekine saradnju sa kompanijom Rio Tinto - "iskoristila muku građana da bi prikupila političke poene".

„Što se tiče izjave direktora kompanije Rio Tinto Tomasa Simsona, mi smo to i očekivali. Nismo verovali nijednog momenta ovoj vladi. Oni su to iskoristili bukvalno kao predizborni trik, da pokupe predizborne poene kod naroda. Narod je glasao za njih, i ova vlast je iskoristila našu muku da prikupi političke poene. Što se tiče Rio Tinta i njihovog direktora, oni su u svojoj državi, u Australiji, uništili aboridžinsku pećinu koja je stara 46.000 godina. I isti taj Simson je odgovoran za tu katastrofu. I on hoće da pregovara sa novim sazivom Vlade Srbije. kako će oni ponašati u Srbiji, kada u svojoj državi rade takve stvari“, zapitao je Kokanović.

Povezane vesti

Dodaje da nova Vlada Srbije ne bi smela da pogazi odluku prethodne i da pristane na saradnju sa njima.

Prema njegovim rečima, 35.000 građana je do sada potpisala narodnu inicijativu i predlog zakona kojom se zahteva zabrana istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma i bora na ovim prostorima.

„Nova vlada će morati da razmatra o tom zakonu, i ako su im časne namere, i ako hoće da čuju volju naroda, oni će usvojiti taj zakon. Sramno bi bilo da nova vlada izigra svoje birače, jer su mnogi dobili političke poene na temi Rio Tinta“, napomenuo je Kokanović.

Pojašnjava da predloženo zakonsko rešenje sadrži trajnu zabranu istraživanja na kompletnoj teritoriji naše države, kao i da bi usvajanje definitilno značilo „stavljanje tačke na Rio Tinto i na sve ostale kompanije“.

Podsetio je da bi u slučaju rada kompanije Rio Tinto oni koristili 1.000 tona sumporne kiseline, od 3,5 do 7 tona eksploziva, 5.000 stenskog materijala i ogromne količine vode iz Drine.

„Biće katastrofalno zagađenje. Biće devastiranje terena i relokacija stanovništva. Oni planiraju bukvalno da unište ceo zapadni kraj Srbije“, upozorava Kokanović.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!