Kokanović: Rio Tinto ne odustaje od projekta Jadar, nastavlja da kupuje zemlju

Vesti 23. avg 202213:10 24 komentara
N1

Meštanin Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović kaže za N1 da Rio Tinto ne odustaje od projekta Jadar, na koji je 20. januara premijerka Ana Brnabić stavila tačku, a dokaz za to je, kako navodi, činjenica da je 1. avgusta, kada je konstituisana skupština, Rio Sava kupila jedno domaćinstvo i parcelu i prevela u svoje vlasništvo, a koje su potrebne za izgradnju brze saobraćajnice. "Mi smo podneli zahtev premijerki da se sva rešenja koja su vezana za uredbu ponište, oni ništa to nisu uradili, v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak je dao saglasnost Rio Savi da može da kupuje zemlju", rekao je Kokanović.

„Oni bukvalno ne obustavljaju svoje radove, jer ako su odustali od projekta, šta će im nove parcele da kupuju – to je znak da ne odustaju“, ocenjuje Kokanović.

Dodaje da iako su predstavnici vlasti aktiviste iz Gornjih Nedeljica nazvali „neznalicama, nepismenima, mi pored sebe imamo veliki broj stručnjaka koji su decidno stali uz nas i rekli da je projekat Jadar neprihvatljiv“.

„Nije pitanje šta bi dobili sa tim litijumom, nego je pitanje šta gubimo time. U ovoj našoj dolini su desetine hiljada ljudi koji se bave poljoprivredom, a vi hoćete da otvorite fabriku u kojoj će da radi 500 ljudi, i da sve ove druge ostavite bez posla. Sada kada se u svetu priča da nedostaje hrana, da nedostaje voda, vi hoćete da ugasite poljoprivredu. Budućnost sveta su voda i hrana“, poručuje Kokanović u N1 Studio Live.

Ističe da je sada, kada je velika suša, dolina Jadra sva zelena, jer je to područje puno podzemnih voda i kvalitetne obradive površine.

Povezane vesti

Dodaje i da su skupili oko 38.000 potpisa za trajnu zabranu istraživanja litijuma i ukazuje da to treba da razmatra skupština i da „usvoji taj zakon i da se stavi tačka na taj litijum“.

„Neko je smislio i planira da celu državu pretvori u koloniju, da pređemo u robovlasničko društvo, da više nemate seljaka, već će biti zatvoreni u fabrike“, ocenjuje on.

Podseća i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za koga kaže da nije nadležan da odlučuje o projektu Jadar, već su to vlada i premijerka, optužio prethodnu vlast da je uzela pare, mito od Rio Tinta, što znači da je i tu kompaniju optužio da je dala mito – „pa, da li je nešto uradio po tom pitanju“.

On je pozvao ministre i premijerku Anu Brnabić na javnu debatu na bilo kojoj televiziji.

Celo gostovanje Zlatka Kokanovića možete pogledati u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare