Kokot: Što se seje 10 godina, to i proklija – štrajkovaćemo do razrešenja Ružića

Vesti 04. maj 202311:24 89 komentara

Štrajk prosvetnih radnika u Srbiji trajaće do razrešenja ministra prosvete Branka Ružića, rekao je za N1 Dušan Kokot iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika.

Javnost mora da shvati alarmantnost situacije, roditelji da razmisle da li deca danas treba da idu u školu, ne možemo se baviti predmetima dok brojimo žrtve i ovo nije jedini slučaj nasilja u školama koji se desio, rekao je u Novom danu Dušan Kokot. On poručuje da će štrajk trajati do smene resornog ministra zbog njegovog „sveukupnog nečinjenja“.

Povezano:

„Ministar nema ličnu odgovornost u slučaju OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, ali on mora biti smenjen zbog onoga što je rekao na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja je bila poražavajuća za sve u sistemu obrazovanja poput jučerašnje tragedije. Nasilje dolazi sa vrha. I kada ministar prosvete kaže da sistem nije zakazao, a Kristijan Golubović posećuje školu, Vučić se ponaša agresivno prema novinirama  i ministar ne vidi u tome ništa sporno onda mora da bude razrešen“, kaže Kokot.

On dodaje i to da ministar mora biti smenjen zbog njegovog sveopšteg nečinjenja i navodi primer.

„Imali smo javnu raspravu – ne dobijete ni odgovor na predloge koje ste poslali ranije. Na raspravi dok govorimo, pitamo, ministar sve vreme na telefonu, na kraju ga pitam „da li ste ovde?“, prenosi Kokot.

On postavlja pitanje i zašto se ne govori o tome da profesori svakodnevno trpe nasilje, da učenik ne može biti udaljen sa časa, ne može niti suspendovan, da je psiholog u školi često do 12 sati i da kada se dogodi problem na času posle tog vremena profesori ne mogu ništa da urade jer im je sistem onemogućio da rade.

„Škola može biti samo segment rešenja, roditelji takođe, kao i sve one vrednosti koje društveno promoviše, i to je najvažnije. Sistem obrazovanja ne može biti izopšten. Vršnjačko nasilje, deca vide i osećaju nasilje svuda oko sebe, jer sistem zanemaruje vaspitni deo. Deca u školi provedu određeni deo dana i ona obavlja i vaspitni rad, ali ako sistem ne prepoznaje potrebu za njim, ne možete očekivati rezultate. Postala je važna samo ocena sa kojom se izlazi iz škole, prosvetari su onemogućeni da se bave vaspitanjem. Ako nema podrške javnosti, roditelja, resursa za vaspitanje dece, ovakvi tragični događaji će se ponavljati“, zaključuje Kokot.

On dodaje i to da se nada da su građani shvatili dubinu problema i da je jučerašnja tragedija poslednja i upozorava da ne smemo ignorisati činjenicu, da „nešto što se seje 10 godina to i proklija“, i da je to problem društva koje mora da reaguje, jer ako ne reaguje – plašićemo se zauvek.

Podsetimo, K.K. (13), učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda, juče je u školi pucao na đake, nastavnicu i obezbeđenje. Ubijeno je osam učenika i radnik obezbeđenja, a šestoro dece i jedna nastavnica su povređeni.

Sve u vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru možete čitati u našem Blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare