Kolege o Drčeliću: Novinar starog kova, veliki gubitak za srpsko novinarstvo

Vesti 19. jun 202218:24 2 komentara
Zoran Lončarević/Nova.rs

Poznati novinari se opraštaju od glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Nova Stojana Drčelića, koji preminuo je danas u Beogradu. Kažu da je u pitanju veliki gubitak za srpsko novinarstvo, kao i da je otišao najveći srpski novinar.

Novinar Ivan Lovrić rekao je da je Drčelić bio „lovac na dobre vesti“ i dodao da se nakon smrti glavnog i odgovornog urednika i direktora portala Nova.rs Veselina Simonovića, a sada i sa odlaskom Stojana Drčelića, „kompletira ‘nebeska’ redakcija“.

Povezane vesti

„Ima li kraja u ovom beskraju? Vesa, pa Stojan… Nikako nije dobra ta Dobračina za dobre ljude. Taman su krenuli u nešto novo, a ono sve po starom – serije smrti…“, rekao je Ivan Lovrić za portal Nova.rs.

On je istakao da je Stojan Drčelić bio lovac na divljač i dobre vesti.

„Ko će sada da bude lovac kada njih više nema? Evo stiže ti Stojan, dragi naš Veso, kompletira se nebeska redakcija“, izjavio je Lovrić za Nova.rs.

Novinarka NIN-a Dragana Pejović rekla je povodom smrti Drčelića da je ovo veliki gubitak za srpsko novinarstvo i dodala da je Drčelić bio novinar starog kova koji je imao razumevanja za različita mišljenja.

Pejović je istakla da je Drčelić imao široka interesovanja i da je znao šta znači dijalog, te je u današnje vreme njegova smrt posebno veliki gubitak.

„Stojan Drčelić je bio urednik sa velikim razumevanjem za novinare, radio je sa nama sa strpljenjem i imao razumevanje za stavove koji su bili drugačiji od njegovih“, rekla je Pejović za Nova.rs.

Ona je navela da će Drčelića pamtiti po kolegijalnosti i fer odnosu.

„Sa njegovom suprugom Zorom sam duže radila u NIN-u, oni su se tamo upoznali i nemam reči kojima mogu da opišem koliko sam tužna zbog njenog gubitkla i gubitka vaše redakcije“, izjavila je Pejović.

Veljko Lalić, glavni urednik Nedeljnika, kaže da je otišao najveći srpski novinar.

„U potpunom sam šoku. Drčelić je bio jedan od osnivača Nedeljnika, prvi glavni urednik koji me je primio u stalni radni odnos u Frankfurtskim vestima i jedini koga sam znao da je bio i jedan od najboljih urednika i jedan od najboljih pisaca“, rekao je povodom iznenadne smrti glavnog i odgovornog urednika novina „Nova“ Stojana Drčelića njegov dugogodišnji kolega Veljko Lalić glavni urednik Nedeljnika.

To je tako retko u novinarstrvu i zato je bio prvi sam kojim je razgovarao o Nedeljniku, dodao je on.

„Drčeline kolumne su bile svetska stvar i da se nije raspala Jugoslavija kada je on počinjao da se bavi novinarstvom, pa silom išao u rat, iz redakcije u redakciju, danas bismo ispraćali verovatno najvećeg srpskog novinara. Kao što ga ja i ispraćam“, rekao je Veljko Lalić.

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Nova Stojan Drčelić (59) preminuo je danas u Beogradu.

Drčelić je bio deo tima portala Nova.rs od njegovog osnivanja u februaru 2020, gde je najpre obavljao funkciju urednika rubrike Hronika. Od osnivanja novina „Nova“ u junu 2021. godine bio je njen glavni i odgovorni urednik.

Prethodno, bio je novinar i urednik u brojnim beogradskim medijima: „Blicu“ i „Kuriru“, nedeljniku NIN, Nedeljniku, Frankfurtskim vestima…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare